Nadškofova kapela, Ravena

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje
Nadškofova kapela, Ravena
Ravenna Cappella Arcivescovile.jpg
Mozaik iz 6. st.
Unescova svetovna dediščina
Uradno imeNadškofova kapela
DelZgodnjekrščanski spomeniki v Raveni
LegaRavena, Italija
Koordinati44°24′55.8″N 12°11′51.9″E / 44.415500°N 12.197750°E / 44.415500; 12.197750
Površina0,002 ha
Varovalni pas3,02 ha
Kriterij
Kulturni: (i), (ii), (iii), (iv)
Referenca788-004
Vpis1996 (20. zasedanje)
Nadškofova kapela, Ravena se nahaja v Italija
Nadškofova kapela, Ravena
Lega: Nadškofova kapela, Ravena

Nadškofova kapela (ali nadškofovska kapela) je kapela v prvem nadstropju škofovske palače v Raveni v Italiji, najmanjša od znanih mozaikov v mestu. Je zasebni oratorij trinitarnih škofov iz preloma 6. stoletja. Čeprav jo običajno pripisujejo sv. Petru Krizologu, ravenskemu nadškofu od 433–450, je kapelo dejansko zgradil Peter II. kmalu po tem, ko je leta 495 postal nadškof. Mozaiki izvirajo iz prvotne gradnje ali kmalu zatem.

Opis[uredi | uredi kodo]

Notranjost kapele

Majhna kapelica v obliki križa je trenutno posvečena svetemu Andreju, čeprav je bila prvotna posvetitev Odrešeniku, o čemer priča luneta nad vrati preddverja, ki predstavlja Kristusa kot rimskega bojevnika s križem preko ramena kako stopa na zveri, leva in kačo, medtem ko v levi roki drži odprto knjigo v kateri so izpostavljeni Kristusovi vzdevki v latinščini. Spodnji deli zidov so obloženi z marmornimi ploščami, preostanek notranjosti pa je bil včasih prekrit z bogatimi, tapiseriji podobnimi mozaiki, kot je obok še vedno. Nekateri deli so preživeli, druge pa je Luca Longhi v 16. stoletju nadomestil s tempero.

Pomen[uredi | uredi kodo]

Po oceni ICOMOS-a (International Council on Monuments and SitesMednarodni svet za spomenike in spomeniška območja) o tem spomeniku svetovne dediščine je »pomen te posesti dejstvo, da je to edini zgodnjekrščanski zasebni oratorij, ki se je ohranil do danes. Njegova ikonografija je pomembna tudi zaradi močno protiarijanske simbolike«.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Unesco [1]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]