Naš Tito

Leta 2007 napisa ni več

Naš Tito je bil iz kamnov narejen napis na hribu Sabotin nad Novo Gorico in Gorico. Nastal je leta 1978 v čast dosmrtnemu predsedniku Socialistične federativne republike Jugoslavije, Josipu Brozu - Titu. Črke so bile visoke 25 metrov, napis pa je bil dolg 100 m.

Preoblikovanja[uredi | uredi kodo]

Leta 2004 so ga neznanci spremenili v napis SLO. V marcu 2005 so napis SLO spet spremenil nazaj v Naš Tito, nekaj dni kasneje pa so ga spremenili v Naš Fido. Napis so že naslednji dan spremenili nazaj v Naš Tito. Od pomladi 2006 so se vojne z napisi nadaljevale, neznanci so namreč spremenili napis v Naš Tigr, kasneje zopet v Naš Tito. Parcelo na Sabotinu, kjer je stal trenutno razdejani napis, je kupil slovenski politik Ivo Hvalica, pobudnik za odstranitev napisa. Kot lastnik parcele se je odločil, da ga na njej ne želi imeti. Ker naj bi bila v njegovi lasti oz. najemu le parcela z delom napisa "NAŠ", je preostanek z napisom "TITO" ostal.

V noči na 2. marec 2013 je skupina aktivistov Vseslovenske ljudske vstaje (VLV) napis preoblikovala v »VSTAJA«. Pri nočni akciji je sodelovali več kot 40 vstajnikov iz različnih koncev Slovenije. Dva dni kasneje, v noči na 4. marec, je skupina 26 aktivistov novi napis še prebarvala z apnom. V juliju 2015 je bil napis spremenjen v »THC«.[1]

Podobni napisi[uredi | uredi kodo]

Grad Branik in napis

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]


  1. http://www.delo.si/prosti-cas/zanimivosti/opazili-smo-tito-na-kukijih.html