Motnja pomanjkanja pozornosti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Motnja pomanjkanja pozornosti (ang. ADHD - atention-deficit/hyperactive disorder) je nevrovedenjska motnja, definirana s simptomi nepozornosti, hiperaktivnosti in impulzivnosti.

Etiologija[uredi | uredi kodo]

Ta motnja je skupek simptomov z raznoliko etiologijo. Obstajajo dokazi, da je ADHD prisotna v določenih družinah, vendar ni dokaza o genu, ki določa tip ADHD. Čeprav se motnja pojavlja večinoma pri razvijajočih se otrocih, jo lahko opazimo pri otrocih, ki imajo razvojne motnje, kot je fetalni alkoholni sindrom in Downov sindrom; pri otrocih, ki so utrpeli možganske poškodbe, vključno z obrojstno poškodobo možganov.

Za ADHD ni identificiranega vzroka. Verjetno je, da simptomi ADHD predstavljajo končno skupno pot različnih vzrokov, vključno z genetskimi, organskimi in okoljskimi etiologijami (verjetno v kombinaciji).

Epidemiologija[uredi | uredi kodo]

V ZDA je prevalenca pri šolarjih 8-10 %. Pri fantih je prevalenca 2-3-krat večja kot pri dekletih. Dekletom pogosteje diagnosticirajo nepozornostni tip ADHD. Simptomi motnje vztrajajo v adolescenco pri 60 do 80 % oseb. Mnogi imajo simptome tudi v odraslosti.

Klinična slika[uredi | uredi kodo]

Diagnoza se postavi z anamnezo z odprtimi vprašanji, osredotočenimi na specifična vedenja in z uporabo ocenjevalnih lestvic, kot sta Connerjev vprašalnik in Vanderbiltov obrazec.

Telesni pregled je nujen za izključitev medicinskih ali razvojih težav. Pregled mora vsebovati opazovanje otroka, staršev in odnosa med njimi. Napačno je interpretirati odsotnost hiperaktivnosti v ambulanti kot znak, da otrok nima ADHD. Za otroke s to motnjo je značilno, da se osredotočijo brez hiperaktivnosti v okolju, kjer je malo stimulacije in distakcij.

Za izkjučitev drugih težav se zdravniki poslužujejo krvnih preiskav funkcije ščitnice, nivoja svinca, genetskega kariotipiziranja in slikanja možganov, če so indicirani zaradi podatkov, ki izhajajo iz anamnestičih podatkov ali telesnega pregleda.

Vir[uredi | uredi kodo]

Marcandante, Karen J. Nelson Essentials of Pediatrics. Saunders/Elsevier, Philadelphia, 2011. (COBISS)