Morski konjiček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Morski konjiček
Fosilni razpon: zgodnji miocen - recentno

Hippocampus sp.
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Actinopterygii (žarkoplavutarice)
Red: Syngnathiformes (morska šila)
Družina: Syngnathidae (morska šila in konjički)
Poddružina: Hippocampinae
Rod: Hippocampus
Cuvier, 1816[1]
Vrste

Glej besedilo.

Morski konjiček (znanstveno ime Hippocampus) rod rib žarkoplavutaric, zelo koščenih rib s podolgovato, suho glavo, ki nekoliko spominja na konjsko. Rep imajo zavit in jim služi za oprijemanje na rastlinje v morju. Njihova običajna dolžina je približno 6 cm. Gledajo z živahnimi očmi, ki se obračata podobno kot pri kameleonu, podobno kot kameleoni spreminjajo tudi svojo barvo in jo prilagajajo svoji okolici.

Znanstveno ime je zloženo iz dveh besed, ki označujeta njegovo telesno obliko - Hippocampus pomeni namreč konj-gosenica.

Razmnoževanje[uredi | uredi kodo]

Samec morskega konjička ima na trebuhu poseben mešiček, samica je brez njega. Za drstitev se oprime samica samca in mu izpusti v mešiček ikre, ki jih samec oplodi. Samica takrat preneha skrbeti za potomstvo, samec pa mora sedaj zanj skrbeti sam. V mešičku tkivo samca nabrekne in se močno naguba. V nastale gube se porazdelijo ikre in se napnejo. Mešiček postane velik in samec je videti kot v nosečnosti, takšno stanje traja en mesec in pol, potem začne samec rojevati; krči se in stresa ter iztiska mladico za mladico iz mešička. Za izpraznitev mešička potrebuje samec več dni. Zakaj poteka rojevanje tako, si znanstveniki niso enotni.

Vrste[uredi | uredi kodo]

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. "Hippocampus". FishBase. Ed. Ranier Froese and Daniel Pauly. May 2006 version. N.p.: FishBase, 2006.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]