Morske strige

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Nereidae
Nereis succinea
Nereis succinea
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Annelida (kolobarniki)
Razred: Polychaeta (mnogoščetinci)
Red: Aciculata
Podred: Phyllodocida
Družina: Nereidae
Fauchald 1977
Rodovi:

Nereis
Platynereis
Namalycastis
Namanereis
Eunereis
Hediste
Neanthes
Perinereis
Australonereis
Laeonereis
Dendronereides
Olganereis
Nicon
Rullierinereis
Leptonereis
Sinonereis
Tylonereis
Tylorrhynchus
Ceratocephale
Gymnonereis
Tambalagamia
Micronereides
Ceratonereis
Solomononereis
Unanereis
Lycastopsis
Cheilonereis
Websterinereis

Družina MORSKIH STRIG (znanstveno ime Nereidae) združuje nad 450 vrst; od tega je v Jadranu znanih 21 vrst, v našem delu morja pa 14. Pri morskih strigah lako vidimo na enem osebku vse bistvene značilnosti prostoživeč mnogoščetincev. Tudi morske strige med seboj razlikujemo le po moanjših podorbnostih, ki jih laik težko opazi.

Opis[uredi | uredi kodo]

Telo meri 1-10 com ali več. Na glavini krpici pa imajo po 2 para dobro razvitih oči, praviloma dve kratki tipalki in dva velika dvočlenska palpa. Prvi telesni člen je brez prinožic; na njem so le različno dolgi lovkasti ciri. Iztegljiv in izrazito mišičast rilec ima na koncu par močnih in ostro nazobčanih hitinskih čeljusti. Po zunanji površini pa je obdan z značilnimi, v 8 skupin razporejenimi hitinskimi zobci, po katerih jih lahko preprosto razlikujemo. Včasih si mramo še pomagati še z obliko in zgradbo prinožnic ter ščetin. Prinožnice se večidel dvokrake, hrbtni krak pa je še naprej razcepljen v 3 krpe in trebušni an dve. Ščetine so večinoma dvodelne, suličaste ali kavljaste.

Morske strige se pred parjenjem spremenijo. Ribiči uporabljajo morske strige kot odlično vabo pri trnkarjenju. Ob oseki jih nabirajo izpod obrežnih kamnov.. Nekateri živijo tudi v sladki vodi in celo na kopnem.