Moldavit

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Moldavit iz Čehov
Moldavit iz Moravske

Moldavit je vrsta tektita. Je zelene barve, nastal pa je pred 15 milijoni let pri padcu velikega meteorita na območje današnje Bavarske (krater Nördlinger Ries). Večina izvrženih delcev je padla na območje današnje Češke, kjer se imenuje vltavin ali vltavit. Posamezni primerki se imenujejo tudi po vaseh, v bližini katerih so rudniki (npr. Besednice, Slavce).

V glavnem se najde v zgornjem toku Vltave (na Češkem) in na Moravskem. Občasno se najde tudi v Avstriji (območje Waldviertel, v Nemčiji (območje Lužic) in na južni Švedski (območje Scania).

Vltavit se nahaja v večjih količinah v usedlinah iz terciarja in zgodnjega pleistocena. Vzorci iz Češke so predvsem steklastozeleni in prozorni. Vzorci iz Moravske pa so temnejši, njihova barva je olivnozelena do rjave. Spominjajo na obsidian, ki pa je vulkanska kamnina. Prvotno so mislili, da so to odpadki steklarn, a niso našli nobenih sledov antičnih steklarn v bližini nahajališč.

Skupna količina moldavita, ki je razpršena po Zemlji, je ocenjana na okoli 275 ton. Na Češkem delujejo še štirje rudniki, za katere predvidevajo, da se bodo v desetih letih izčrpali.

Sestava moldavitov[uredi | uredi kodo]

Sestavina Delež sestavine
[%]
SIO2 80
Al2O3 10
K2O 3
FeO 2
MgO 2
CaO 1,5
Na2O3 0,5
TiO2 0,5

Lit.[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]