Možje in žene

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Možje in žene
RežiserWoody Allen
ProducentRobert Greenhut
ScenaristWoody Allen
Igralci
Direktor fotografijeCarlo Di Palma
MontažaSusan E. Morse
Studio
DistribucijaTriStar Pictures
Datum izida
14. september 1992
Dolžina
103 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun20 milijona $ (ocena)
Dohodek bruto10,6 milijona $[1]

Možje in žene (angleško Husbands and Wives) je ameriški komično-dramski film iz leta 1992, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij Woody Allen.[2][3][4] V glavnih vlogah poleg njega nastopajo še Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis, Lysette Anthony, Juliette Lewis, Liam Neeson in Blythe Danner. Zgodba se osredotoči na dve para, Jacka (Pollack) in Sally (Davis) ter Gaba (Allen) in Judy (Farrow).

Film je bil dobro ocenjen s strani kritikov in ga občasno uvrščajo med Allenova najboljša dela. Nominiran je bil za dva oskarja, za najboljšo žensko stranko vlogo (Davis) in najboljši scenarij, za slednje je Allen prejel tudi nagrado BAFTA. Premierno je bil prikazan kmalu po koncu romantične in poslovne zveze med Allenom in Mio Farrow, to je bil njun trinajsti in zadnji skupni film. Carlo Di Palma ga je posnel z ročno kamero v slogu dokumentarnega filma, zgodbo prekinjajo intervjuji z glavnimi liki.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Husbands and Wives (1992)". Box Office Mojo. Pridobljeno dne 27 January 2011.
  2. Canby, Vincent (September 18, 1992). "Husbands and Wives (1992) Review/Film -- Husbands and Wives; Fact? Fiction? It Doesn't Matter". The New York Times.
  3. "Love and Fog". Entertainment Weekly. 1992.
  4. "Scenes from Woody's Marriage". Entertainment Weekly. 1992.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]