Krogle nad Broadwayem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Krogle nad Broadwayem
RežiserWoody Allen
Producent
Scenarist
Igralci
Direktor fotografijeCarlo DiPalma
MontažaSusan E. Morse
DistribucijaMiramax Films
Datum izida
4. septembra 1994
Dolžina
98 minut
DržavaZDA
Jezikangleščina
Proračun20 milijonov $
Dohodek bruto13,4 milijona $

Krogle nad Broadwayem (angleško Bullets over Broadway) je ameriški črno komični-kriminalni film iz leta 1994, ki ga je režiral in zanj skupaj z Douglasom McGrathom napisal scenarij Woody Allen. V glavnih vlogah nastopa večje število igralcev, tudi John Cusack, Dianne Wiest, Chazz Palminteri in Jennifer Tilly. Zgodba govori o mladem dramatiku Davidu Shaynu (Cusack), ki je zaradi financiranja svoje predstave prisiljen najeti netalentirano dekle gangsterja Olive Neal (Tilly).

Film je bil nominiran za sedem oskarjev, tudi Allen in McGrath za najboljši scenarij, Allen za najboljšo režijo ter Tilly in Palminteri za najboljšo žensko in moško stransko vlogo. Edinega oskarja je film prinesel Dianne Wiest za najboljšo žensko stranko vlogo, isto nagrado je prejela že leta 1986, prav tako za Allenov film Hanna in njeni sestri. Allen je po filmu priredil tudi glasbeno igro Bullets Over Broadway.[1]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Rooney, David (June 14, 2012). "Susan Stroman to Shepherd Woody Allen's 'Bullets Over Broadway' to Stage". Hollywood Reporter. Pridobljeno dne 14 August 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]