Moč je v resnici

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Russian Ministry of Defence propaganda poster featuring the "V" symbol in the motto "Our strength is in truth"
Propagandni plakat ruskega ministrstva za obrambo s simbolom V v geslu "Moč je v resnici"

»Moč je v resnici« (rusko Cила в правде, latinizirano: sila v pravde) je ruska fraza, ki se je razširila v začetku 21. stoletja. Izhaja iz ene izmed fraz lika Danila Bagrov (ru) iz filma Brat 2, ki je bil izdan leta 2000.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Po ruskemu zgodovinopisju je izrek pripisan Aleksandru Nevskem: »Bog ni v moči, ampak v resnici!«. V poznejši reprodukciji iz 18. stoletja ga je pogosto omenjal tudi ruski poveljnik Aleksander Suvorov.

Izraz »moč je v resnici« je izrekel glavni junak filma Brat 2 Danila Bagrov (ru). V filmu je junak najprej vprašal brata: »V čem je moč, brat?«, na kar je brat odgovoril, da je vsa moč v denarju, nato pa je v enem od zadnjih dialogov Bagrov izrekel besede: »Povej mi, Američan, v čem je moč? Je denar? Moj brat pravi, da je denar. Imaš veliko denarja, pa kaj? Mislim, da je moč v resnici: kdor ima resnico, je močnejši.«

Jezikovna analiza[uredi | uredi kodo]

Jurij Razinov, doktor filoloških znanosti, piše, da »junak »Nove ruske povesti« Danila Bogatir iz filma Alekseja Balabanova Brat 2« svojemu kolegu na silovit način vzbuja, da je »moč v resnici«. Razinov meni, da to uveljavlja »neposreden in trmast slog Resnice«, ki se »izkaže za močnejšo od umikajoče in zvite Krivde«. »Epska Resnica prepove, zlomi in dobesedno zavije v lok krivo linijo Krivde«, še piše filolog. Raziskovalec meni, da je paradoks ruske zgodovine v tem, da teza »moč v resnici« obstaja v besedah v resnici pa priznava nasprotni vrstni red - »kdor ima moč, ima resnico.«[1]

V politiki[uredi | uredi kodo]

Stranka Prava stvar je kot politični slogan stranke uporabila frazo iz filma Brat 2: »Moč je v resnici. Kdor ima prav, je močnejši.«[2]

Komunistična partija Ruske federacije (CPRF) je uporabila slogan »Naša moč je v resnici!« (rusko Наша сила — в правде).

Ruska invazija na Ukrajino[uredi | uredi kodo]

Med rusko invazijo na Ukrajino leta 2022 je bila latinska črka V opažena na vojaških vozilih na severu Ukrajine, vključno z območji Gostomela, Buče, v gozdovih severno od Kijeva in blizu Dimerja . »V« je eden od ruskih simbolov za spodbujanje invazije na Ukrajino, poleg »V« in drugih pa so izbrali tudi »Z«.[3] Rusko obrambno ministrstvo je 3. marca izjavilo, da »V« pomeni »Naša moč je v resnici«, pa tudi »Naloga bo izpolnjena« (rusko задача будет выполнена, latinizirano: zadacha budet vypolnena).[4]

Prepoved simbola v drugih državah[uredi | uredi kodo]

Tako kot simbol »Z« in trak svetega Jurija je bil »V« zaradi svoje simbolike in povezanosti z grozodejstvi ruske vojske prepovedan v nekaterih državah.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Разинов 2011.
  2. »Язык и право. Актуальные проблемы взаимодействия« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 4. marca 2022. Pridobljeno 11. marca 2022.
  3. »How Russia's 'Z' is REALLY Used (Invasion Markings)«. battleorder.org (v angleščini). Battle Order (educational platform on military history and science). 17. marec 2022. Pridobljeno 25. marca 2022.
  4. Maksimova, Kseniya (3. marec 2022). »В Минобороны РФ раскрыли смысл латинских букв на российской военной технике« [The Ministry of Defense of the Russian Federation revealed the meaning of Latin letters on Russian military equipment]. Gazeta.ru (v ruščini). Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. marca 2022. Pridobljeno 7. marca 2022.
  5. »(video) Panglica Sf. Gheorghe, "V, Z" și alte simboluri ale războiului, interzise în Moldova: PAS a votat legea în prima lectură«. Unimedia (v romunščini). 7. april 2022.
  6. Antonescu, Bogdan (9. april 2022). »Rusofonii din Republica Moldova au vandalizat Cimitirul Eroilor Români cu literele 'V' și 'Z', care reprezintă simbolurile agresiunii Rusiei în Ucraina«. Știri pe surse (v romunščini).
  7. »Lithuania bans symbols of Russia's war against Ukraine«. 19. april 2022.
  8. »Latvia bans use of symbols of war propaganda«. Baltic News Network. LETA. 31. marec 2022. Pridobljeno 31. marca 2022.
  9. »Автомобили с буквой Z замечены в Уральске и Шымкенте« [Cars with the letter Z seen in Uralsk and Shymkent]. Tengrinews.kz (kk) (v ruščini). 5. marec 2022. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. marca 2022. Pridobljeno 7. marca 2022.