Miro Haček

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Miro Haček
Rojstvodatum neznan
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg SFRJ
Poklicpolitolog

Miro Haček, slovenski politolog, * ?.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Odraščal je na Ptuju. Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je diplomiral leta 1998 z nalogo Reforma lokalne samouprave v Sloveniji in njena primerjava z reformo na Češkem, Poljskem, Slovaškem in Madžarskem ter leta 2000 magistriral na temo Sistem javnih uslužbencev v Republiki Sloveniji.[1][2] Kasneje se je na fakulteti zaposlil in bil med letoma 2005 in 2007 ter med 2013 in 2017 predstojnik Oddelka za politologijo. Med letoma 2007 in 2011 je bil tudi predstojnik Katedre za analizo politik in javno upravo FDV.[3] Poleg domicilne fakultete gostujoče predava in raziskuje tudi na več univerzah po svetu; med njimi na Univerzi Južne Dakote, University of North Carolina at Chapel Hill, Univerzi v Johannesburgu, Baptistični univerzi v Hong Kongu in na Hughes Hallu na Cambridgu.[3]

Njegova ekspertna področja so javna uprava, primerjalna lokalna samouprava, politični sistemi, politični in upravni menedžment ter politične institucije. Je nosilec predmetov Javna uprava, Lokalna samouprava in Politični sistem Republike Slovenije na prvi stopnji ter predmeta Upravni in politični menedžment na drugi.

Leta 1999 je postal generalni sekretar Slovenskega politološkega društva in to funkcijo opravljal vse do leta 2009, ko je bil izvoljen na mesto predsednika društva. Mandat je opravljal do leta 2011, ko je postal podpredsednik. Od leta 2018 je predsednik Central European Political Science Association (CEPSA; Srednjeevropsko združenje za politične vede), kjer je bil prej od leta 2012 podpredsednik.[3] Je glavni urednik znanstvene revije Journal of Comparative Politics.

Živi na Polzeli.

Glej tudi:[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Maribor, IZUM-Institut informacijskih znanosti. "Reforma lokalne samouprave v Sloveniji in njena primerjava z reformo na Češkem, Poljskem, Slovaškem in Madžarskem : diplomska naloga :: COBISS+". plus.si.cobiss.net. Pridobljeno dne 2021-06-01.
  2. Maribor, IZUM-Institut informacijskih znanosti. "Sistem javnih uslužbencev v Republiki Sloveniji : magistrsko delo :: COBISS+". plus.si.cobiss.net. Pridobljeno dne 2021-06-01.
  3. 3,0 3,1 3,2 "Kartica". www.fdv.uni-lj.si. Pridobljeno dne 2021-06-01.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]