Mirjana Ivanuša Bezjak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Mirjana Ivanuša Bezjak
Portret
Rojstvo20. stoletje
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Poklicesejistka

Mirjana Ivanuša - Bezjak, avtorica strokovne literature, esejistka, predavateljica, kadrovska in poklicna ter podjetniška svetovalka na področju turizma, mentorica.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Po končani Drugi gimnaziji Maribor je leta 1979 nadaljevala študij na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Pridobila si je izobrazbo univ. dipl. ekonomist, smer poslovna informatika. Leta 1999 je končala tudi podiplomski magistrski študij managementa in organizacije.

Imenovana je predavateljica predmeta Osnove menedžmenta ter Poslovno komuniciranje in vodenje na višji strokovni šoli Academia Maribor.

Na Fakulteti za komercialne in poslovne vede Celje je višja predavateljica predmeta Osnove poslovodenja in Upravljanje s kadri ter Razvoj kariere in Kadri v turistični dejavnosti.

Na visokošolskem zavodu Alma Mater Europaea, Evropski center Maribor je višja predavateljica za predmeta Psihologija vodenja in Karierni razvoj ter Podjetništvo.

Svoje strokovno delo opravlja kot poklicna, kadrovska ter podjetniška svetovalka.

Od leta 2000 je predsednica in vodi Društvo kadrovskih delavcev Maribora, Lenarta in Slovenske Bistrice.

Imenovana je od leta 2004 sodna izvedenka za ekonomijo-kadrovsko funkcijo in ekonomijo-podjetništvo.

Od maja 2012 je članica Regijskega sveta poslovnih žensk in podjetnic pri Štajerski gospodarski zbornici.

Od leta 2009 je tudi poslovna svetovalka in predavateljica na področju turizma. Imenovana je avtorica več kot 50 inovativnih predlogov v Banki turističnih priložnosti Slovenije. Na osnovi knjige Prisrčno doborodošli izvaja delavnice o gostoljubnosti in prisrčnosti v turizmu in storitvenih dejavnostih.

Je avtorica štirih knjig s področja zaposlovanja in podjetništva ter turizma. Sodeluje z mednarodnim spletnim portalom za kadrovske strokovnjake - HR Insights, kjer objavlja strokovne članke. V reviji Denar objavlja strokovne članke s področja vodenja in poslovanja ter človeških virov.

Njena Cobiss bibliografija obsega več kot 560 enot. Pod njenim mentorstvom je diplomiralo več kot 100 študentov na višji strokovni ter več kot 100 študentov na visoki strokovni šoli.

Imenovana je bila leta 2012 mentorica v projektu Službe me ne išče - Zavod Nefiks Ljubljana.

Od marca 2013 je mentorica v projektu Mentorstvo - zavod Ypsilon Ljubljana ter mentorica v projektu MEKS- mladi eksperti Slovenske kadrovske zveze. I

Imenovana je strokovna sodelavka podjetja Life learning Academia Domžale, ki podeljuje znak Učeča se organizacija.

Od maja 2014 je članica Regijskega sveta malih hotelirjev pri Štajerski gospodarski zbornici.

Aprila 2015 je s strani Slovenske kadrovske zveze prejela srebrno plaketo za dolgoletno uspešno razvojno in strokovno delo na kadrovskem področju in dolgoletno vodenje Društva kadrovskih delavcev Maribora, Lenarta in Slovenske Bistrice.

Od leta 2015 je članica Slovenskega združenja socialne ekonomije Slovenije.

Od leta 2017 se ukvarja s področjem blockchain tehnologij in kriptovalut ter je vodja svetovalno učnega centra Kriptosvet v podjetju Add Mining d.o.o. Maribor.

Od leta 2017 piše članke za spletni portal www.vfokusu.com.

Na Fakulteti za komercialne in poslovne vede Celje bo v študijskem letu 2018/2019 nosilka predmeta Uporaba blockchain tehnologije in kriptovalu.

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

Knjige[uredi | uredi kodo]

 • Kako iskati zaposlitev. Maribor: Rotis, 1995. 144 str., ilustr. (COBISS)
 • O podjetništvu, (Zbirka Kaj moram vedeti). 1. natis. Ljubljana: Gospodarski vestnik, 1996. 197 str., ilustr. (COBISS)
 • Zaposleni - največji kapital 21. stoletja. 1. izd. Maribor: Pro-Andy, 2006. 155 str., ilustr., tabele. (COBISS)
 • Prisrčno dobrodošli: gostoljubnost in prisrčnost v turizmu in storitvenih dejavnostih. 1. izd. Maribor: Pro-Andy, 2012. 103 str., ilustr., tabele. (COBISS)

Študijska gradiva[uredi | uredi kodo]

 • Upravljanje s kadri : študijsko gradivo, (Učbeniki VKŠ). 2. izd. Celje: Visoka komercialna šola, 2007. 125 str., ilustr., tabele. (COBISS)
 • Osnove menedžmenta : študijsko gradivo, (Zbirka Učbeniki VKŠ). 1. izd. Celje: Visoka komercialna šola, 2008. 216 str., ilustr. (COBISS)
 • Osnove poslovodenja : študijsko gradivo, (Učbeniki VKŠ). 5. dopolnjena izd. Celje: Visoka komercialna šola, 2008. 179 str., ilustr., tabele. (COBISS)
 • Osnove menedžmenta (poslovna informatika) : študijsko gradivo, (Učbeniki VKŠ). 1. izd. Celje: Visoka komercialna šola, 2008. 217 str., ilustr., tabele. (COBISS)
 • Osnove vodenja v turizmu : študijsko gradivo, (Učbeniki FKIPV). 1. izd. Celje: Fakulteta za komercialne in poslovne vede, 2009. 135 str., ilustr., tabele. (COBISS)
 • Razvoj kariere: študijsko gradivo, (Učbeniki FKIPV). 1. izd. Celje: Fakulteta za komercialne in poslovne vede, 2009. 156 str., ilustr., tabele. (COBISS)
 • Kadri v turistični dejavnosti: študijsko gradivo, (Učbeniki FKIPV). 1. izd. Celje: Fakulteta za komercialne in poslovne vede, 2010. 289 str, ilustr., tabele. (COBISS)
 • Osnove poslovodenja in menedžmenta, (Zbirka Učbeniki FKPV). 6. izd. Celje: Fakulteta za komercialne in poslovne vede, 2011. 195 str., graf. prikazi, tabele. (COBISS)
 • Psihologija vodenja, Evropski center, Maribor, 2013, 155 str., graf. prikazi,tabele.(COBISS)
 • Inženiring in management kakovosti, Evropski center, Maribor, 2013, 86 str., graf. prikazi,tabele.(COBISS)

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]