Mikstejp

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mikstejp na kompaktni avdiokaseti z nalepko, na kateri je na roko napisano »Funky Stuff«

Mikstejp je format glasbene izdaje, ki se jo distribuira na različne načine. Na ta način napisano besedo v slovenskem jeziku je prvič uporabil Goran Kompoš v članku revije Mladina avgusta 2016, ki je nosil naslov Fenomen mikstejp.[1] Pojem se piše tudi kot »mixtape«.

Beseda mixtape izvira iz 80. let in takrat je v glavnem opisovala doma narejeno kompilacijo glasbe na kasetni trak, zgoščenko ali digitalni seznam predvajanja. Pesmi so bili bodisi urejene po vrsti bodisi združene v kontinuiran program, s prehajanjem ene pesmi v drugo ali pa z nenadnim koncem.[2] Esejist Geoffrey O'Brien je opisal mikstejp po tej definiciji kot »najbrž najbolj pogosto prakticirana umetniška oblika v ZDA.«[3][4]

V kulturi hip-hop in sodobne R&B glasbe pa mikstejp pogosto opisuje samoproduciran ali neodvisno izdan album, ki ga izvajalec izda brezplačno z namenom širjenja priljubljenosti ali pa, da se izogne kršitvi avtorskih pravic. Kljub temu pa je bilo v 2010. letih več glasbenih izdaj, ki so se prodajale na trgu, opredeljenih kot mikstejpi; v tem kontekstu je pojem primerljiv s pojmoma studijski album in EP.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Kompoš, Goran (19. avgust 2016). »Fenomen mikstejp«. Mladina. Pridobljeno 3. novembra 2018.
  2. »Mixtape«. Merriam Webster. Pridobljeno 4. aprila 2012.
  3. Resnick, Michael (2006). »BurnLists: The Digital "Mix Tape" Comes Of Age«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. decembra 2006. Pridobljeno 15. januarja 2007.
  4. Rosen, Jody (29. april 2009). »Unforgettable«. The Nation. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. avgusta 2015. Pridobljeno 13. julija 2017.

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]