Metoda Dodič Fikfak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Metoda Dodič Fikfak
Rojstvo1955
Obrov
Državljanstvo Slovenija[1]
 SFRJ[1]
Poklicraziskovalka, univerzitetna profesorica
Otroci2

Metoda Dodič Fikfak, slovenska zdravnica, raziskovalka in univerzitetna profesorica, * 1955, Obrov.

Ukvarja se s poklicnimi boleznimi, kot so mezoteliom, pljučni rak in druge vrste raka kot posledica izpostavljenosti azbestu.

Je predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Vodi razširjeni strokovni kolegij za medicino dela, prometa in športa pri Ministrstvu za zdravje RS.[2] Je sodna izvedenka za področje medicine dela, prometa in športa.[3]

Poučevanje[uredi | uredi kodo]

Predavana na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Predavala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in Fakulteti za zdravstvo Angele Boškin.

Študij[uredi | uredi kodo]

Na Medicinski fakulteti v Ljubljani je diplomirala leta 1979. Leta 1986 je pridobila specializacijo iz medicine dela, prometa in športa. Leta 1992 je na Medicinski fakulteti v Zagrebu magistrirala iz ergonomske fiziologije (mentor prof. Janko Sušnik).

Študij v ZDA[uredi | uredi kodo]

Leta 1998 je na Univerzi Massachusetts Lowell doktorirala iz epidemiologije delovnega in življenjskega okolja (mentor prof. David Kriebel). Njen študij je zajemal poklicno epidemiologijo, ergonomijo in okoljsko politiko.

Za doktorsko nalogo je preučevala vpliv izpostavljenosti amfibolom in krizotilu na razvoj pljučnega raka pri delavcih, zaposlenih v cementni in azbestni industriji. Njeno raziskovalno delo je ameriška ustanova National Cancer Institute nagradila z dvoletno raziskovalno štipendijo.

Kontroverze[uredi | uredi kodo]

Podjetje Izoterm Plama je vložilo tožbo na Okrajnem sodišču v Postojni, da je neupravičeno posredovala za svojega svaka. Sodišče jo je kot predstojnico inštituta za medicino dela 18. januarja 2006 na prvi stopnji spoznalo za krivo zlorabe uradnega položaja,[4][5] na drugi stopnji je bila sodba odpravljena, saj ni našlo podlag za tovrstne obtožbe. Infromacij o odpravljeni sodbi mediji niso objavili.[navedi vir]

Družina[uredi | uredi kodo]

Z možem ima sina in hčer.[6]

Nagrade in priznanja[uredi | uredi kodo]

  • 2010: roža mogota »za zasluge pri odpravljanju stereotipov o ženskih in moških poklicih, za zgled mladim ženskam pri izbiri poklicne poti v znanosti ter za neutrudno delo za človeku prijazno delovno okolje« (podeljuje Zveza svobodnih sindikatov Slovenije)[7]

Nominacije[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 CONOR
  2. Ministrstvo za zdravje (23. november 2021). »Razširjeni strokovni kolegij za medicino dela, prometa in športa«. Portal GOV.SI. Pridobljeno 26. oktobra 2023.
  3. »METODA DODIČ FIKFAK«. spvt.mp.gov.si. Pridobljeno 26. oktobra 2023.
  4. Basle, Andreja (19. januar 2006). »Izoterm Plama končno dobil tožbo proti Dodič Fikfakovi«. Finance. Pridobljeno 26. oktobra 2023.
  5. Basle, Andreja (29. januar 2006). »Dodič Fikfakova se bo pritožila na sodbo«. Finance. Pridobljeno 26. oktobra 2023.
  6. dr. Metoda Dodič Fikfak - intervju z Lidijo Hren. 365.rtvslo.si. 6. december 2020. Pridobljeno 26. oktobra 2023
  7. »Dobitnice priznanj Roža mogota 2013 – 2022«. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Pridobljeno 26. oktobra 2023.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Življenjepis. Konferenca »Hrana, prehrana, zdravje« 2021. Pridobljeno 26. oktobra 2023
  • Profil v bazi SICRIS. Pridobljeno 26. oktobra 2023