Merkur (podjetje)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Merkur trgovina, d.d.
Pravna ureditevdružba z omejeno odgovornostjo
SedežCesta na Okroglo 7, Naklo, Slovenija
DejavnostTrgovina
Predsednik upraveBlaž Pesjak
Merkur v Novem Sadu

Merkur je slovensko tehnično trgovsko podjetje. Ponuja izdelke za opremo doma, izdelke »naredi sam«, elektrotehnične, metalurške, gradbene in profesionalne tehnične izdelke.

Merkurjeva mreža obsega 23 trgovskih centrov, 15 franšiznih prodajaln in spletno trgovino.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Naslovnica cenika veletrgovine Merkur iz leta 1913

Začetek Merkurja je bil leta 1896, ko je trgovec in industrialec Peter Majdič v Celju odprl majhno trgovino. Poimenoval jo je po rimskem bogu Merkurju, zaščitniku trgovcev. Po nekaj letih je odprl tudi podružnico v Kranju, svojem rojstnem mestu. Peter Majdič je že od začetka izpostavljal kakovostne izdelke in storitve, kar je še danes temelj Merkurjevega poslanstva. Kakovost je izkazoval tudi z lastno trgovsko znamko »Merkur – prima kvaliteta«.

Po 2. svetovni vojni je imel Merkur približno dvajset zaposlenih, nato pa se je hitro širil in postal vodilni tehnični trgovec na Gorenjskem. Sprva so bile to manjše prodajalne, ki so bile med ljudmi znane kot »železnine«, prodaja je v njih potekala prek pulta. V 70. letih so se odprle prve samopostrežne veleblagovnice, pridružila se je ponudba za dom, mreža sodobnih trgovskih centrov pa se je postopoma razvila po vsej Sloveniji.

Ob koncu sedemdesetih let 20. stoletja se je podjetje z več kakor petsto zaposlenimi specializiralo za veleprodajo, maloprodajo in izvozno dejavnost ter take oblike prodaje ohranilo vse do danes. Po letu 1980 se je za podjetje začelo obdobje širitve maloprodajne mreže na domačem trgu, izgradnje skladiščnih in logističnih zmogljivosti. Ob razpadu enotnega trga nekdanje Jugoslavije si je Merkur s še hitrejšim razvojem prodajne mreže, ustanovitvijo hčerinskih podjetij v tujini in močnimi povezavami z industrijo in gradbeništvom pridobil vodilno pozicijo na domačem trgu. Po letu 1990 se je podjetje preoblikovalo v javno delniško družbo, katere delnice so se leta 1998 uvrstile v redno trgovanje na ljubljanski borzi.

Leta 2010 je podjetje razglasilo insolventnost in začelo s postopkom prisilne poravnave[1]. Finančno prestrukturiranje je potekalo do leta 2014, ko je bila potrjena ponovna prisilna poravnava. Tedaj je bila Merkurjeva trgovska dejavnost v Sloveniji prenesena na novoustanovljeno podjetje Merkur trgovina, d.d.[2]

Prodajni program[uredi | uredi kodo]

Merkurjev prodajni program sestavlja več kakor 900 skupin blaga s približno 150.000 izdelki. Skupine blaga so združene v naslednje strateške programe:

  • metalurški izdelki
  • gradbeni material in les
  • tehnični izdelki
  • energetika in inštalacije
  • izdelki za široko potrošnjo
  • kemija in papir

BIVA, MTECH in MQ so Merkurjeve lastne blagovne znamke.

Viri[uredi | uredi kodo]

Povzeto z uradnih strani družbe Merkur:

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. "Nakelski Merkur je tudi uradno v prisilni poravnavi". www.delo.si. Pridobljeno dne 2016-06-12.
  2. "Merkurjeve družbe stopajo na novo pot". Prvi interaktivni multimedijski portal, MMC RTV Slovenija. Pridobljeno dne 2016-06-12.