Maxim (mitraljez)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Maxim M1910)
Jump to navigation Jump to search

Mitraljez Maxim je bil prvi pravi mitraljez.

Švičarski mitraljez Maxim MG 00

Razvil ga je Američan Hiram Maxim in ga leta 1885 prvič predstavil britanskim oboroženim silam. Kot prvi je izkoristil povratni sunek naboja za vstavljanje naslednjega naboja v cev. Imel je kadenco približno 500 nabojev na minuto, kar je tedaj ustrezalo ognjeni moči 100 - 200 pušk, odvisno od izvedbe puške in izurjenosti vojakov. Imel je vodno hlajenje. Čepav so generali sprva podcenjevali učinkovitost mitraljeza, je imelo v dveh desetletjih po prvi predstavitvi že preko 20 držav ta mitraljez (oz. njegove izvedbe) med oborožitvijo svojih oboroženih sil.

Skica zunanjosti in poševnega prereza ruskega Maxima M1910

Prvi so ga uvedli oborožene sile Združenega kraljestva leta 1889. Mitraljez Maxim so prvič uporabile v boju britanske kolonialne čete v Matabele vojni (1893 - 1894) v Rodeziji (Afrika). Tedaj je 50 vojakov s štirimi mitraljezi Maxim premagalo 5.000 Matabele vojščakov.

Na podlagi tega mitraljeza so bili razviti različni mitraljezi, na primer: nemški Maschinengewehr 08/15, ruski Pulemjot Maxima (Maxim PM1910), francoski Hotchkinss in kasnejši britanski Vickers (leta 1912 je zamenjal mitraljez Maxim).

Oborožene sile nekaterih manjših in manj razvitih držav so ga (originalnega ali razne izvedbe) uporabljale še med 1. svetovno vojno.

Primeri[uredi | uredi kodo]

Nekaj primerov strojnic, ki so delovale na mehanizmu, ki ga je izumil Hiram Maxim:

Glej tudi[uredi | uredi kodo]