Matic Anžej

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Matic Anžej
Rojstvo1982
DržavljanstvoFlag of Slovenia.svg Slovenija
Poklicviolinist

Matic Anžej se je rodil leta 1982 v Kranju. Violino se je začel učiti s sedmimi leti na Glasbeni šoli v Kranju v razredu prof. Branke Marčan in študij nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Volodji Balžalorskemu ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu red. prof. Primoža Novšaka, kjer je zaključil tudi podiplomski študij.

Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel vrsto nagrad in priznanj. Kot solist je igral z orkestri Srednje glasbene šole v Ljubljani, Mariborske filharmonije in Slovenske filharmonije. Svoje znanje redno izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih, kot so: Tomaš Tulaček, Gorjan Košuta, Leonid Sorokow, Helfried Fister, Primož Novšak, Igor Ozim, Grigorij Zhislin. Dvakrat je bil izbran k sodelovanju na Poletnih violinskih delavnicah v okviru Mednarodnega poletnega festivala v Ljubljani, ki so jih vodili svetovno znani violinski mojstri: lord Yehudi Menuhin, Pierre Amoyal, Paul Berman in Boris Belkin. V času študija je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo.

Leta 2006 se je predstavil na koncertih v Hall in Tirol, Villachu, Toblachu, Ptuju in Osijeku v okviru projekta sodobne glasbe »Draudrava«, leta 2007 pa je bil povabljen k sodelovanju v mednarodni projekt EEA (European Ensamble Academy) v organizaciji Nemškega glasbenega sveta (Deutscher Musikrat) s koncerti v sedmih evropskih mestih (Dortmund, Bremen, Berlin, Ljubljana, Rim, Bruselj, Lizbona).

Igra v več komornih zasedbah (duo z violončelistom Gregorjem Feletom, godalni oktet Octissimo, ...), s katerimi je imel vrsto uspešnih samostojnih koncertov doma in v tujini. Kot član in solist sodeluje tudi s komornim orkestrom Carnium, redno pa je zaposlen v orkestru Slovenske Filharmonije. Od leta 2005 poučuje na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani.