Maršal Sovjetske zveze

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Prvi maršali Sovjetske zveze v letu 1935. Od leve proti desni. Sedijo Tuhačevski, Vorošilov in Jegorov. Stojita Budjoni in Bljuher.

Maršal Sovjetske zveze (rusko Маршал Совет́ского Союза) je bil najvišji vojaški čin v Sovjetski zvezi (višji je bil generalisim Sovjetske zveze, ki pa je bil čisti politični naziv), ki je bil ustanovljen 22. septembra 1935. V vojni mornarici mu je ustrezal admiral ladjevja Sovjetske zveze.

Obstajal je tudi čin maršala - poveljnika posameznega rodu kopenske vojske, zračnih sil itd., ki je bil nižji od ranga maršala Sovjetske zveze. Maršal letalstva Sovjetske zveze je bil npr. Aleksander Novikov (1900-1976).

Zunanji znak maršalov je bila maršalska zvezda. V obdobju hladne vojne so podelili naziv maršala tudi nekaj politikom (Bulganin, Brežnjev, Ustinov), že med 2. svetovno vojno tudi vrhovnemu poveljniku Stalinu, ki so zanj leta 1945 po vzoru na rusko carsko tradicijo ustanovili še višji čin, Generalisimus Sovjetske zveze, a mu ni bil nikoli uradno podeljen, ker naj bi zavrnil njegov prevzem. Čin generalisimusa so leta 1984 sicer ponovno uvedli, a ga niso podelili nikomur.

Po razpadu Sovjetske zveze je adekvaten čin Maršalu SZ Maršal Ruske federacije.

Seznam maršalov po datumu napredovanja[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]