Mangrovski hlastač

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Mangrovski hlastač

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Actinopterygii (žarkoplavutarice)
Red: Perciformes (ostrižnjaki)
Družina: Lutjanidae (hlastači)
Rod: Lutjanus
Vrsta: L. argentimaculatus
Znanstveno ime
Lutjanus argentimaculatus
Forsskål, 1775

Mangrovski hlastač (znanstveno ime Lutjanus argentimaculatus) je morska riba iz družine hlastačev.

Mangrovski hlastač zraste v dolžino do 150 cm, povprečno pa okoli 80 cm. Najtežji zabeleženi ujeti primerek je tehtal 8,7 kg, največja življenjska doba teh rib pa je 31 let[1]. Glede na starost in življenjsko okolje se barva teh rib močno razlikuje in variira od oranže in bakrene do rdečkasto-rjave. Mlajše ribe se zadržujejo v mangrovah, in so običajno temnejše od starejših rib, ki se umaknejo na koralne grebene odprtega morja[2][3]. Starejše ribe imajo pogosto temnejše prečne proge.

Mangrovski hlastač je razširjen po Indijskem in Tihem oceanu od Avstralije na jugu do Japonske na severu. Na zahodu ga najdemo do obal vzhodne Afrike[4]. Zadržuje se v globinah med 10 in 120 metri, najbolj pa mu prija voda s temperaturami med 16 in 30ºC. Spolno dozori pri dolžini okoli 57 cm[1].

Ta vrsta je izjemno zanimiva za športne ribiče, saj se dobro upira in jo je težko ujeti. Mlajše ribe v mangrovah se ujete rade skrijejo med korenine, starejše pa med korale, zaradi česar je za lov teh rib potrebno veliko izkušenj. Meso je bele barve, čvrsto in okusno.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 FishBase
  2. »Queensland Government Fish Note«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 22. avgusta 2006. Pridobljeno 19. oktobra 2011.
  3. Russell, D.J., et al., "Biology, Management and Genetic Stock Structure of Mangrove Jack (Lutjanus argentimaculatus) in Australia," The State of Queensland, Department of Primary Industries and the Fisheries Research Development Corporation, FRDC Project Number 1999/122, 2003.
  4. »Fisheries Global Information System Species Fact Sheet«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. maja 2005. Pridobljeno 19. oktobra 2011.