Makroekonomija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Makroekonomija (iz grške predpone makro-, "veliko" + ekonomija) je področje ekonomije, ki se ukvarja uspešnostjo, strukturo, vedenjem in odločanjem v ekonomiji kot celoti. Ukvarja se s problemi, kot je uporaba obrestnih mer, davkov in državnega trošenja za reguliranja gospodarske rasti in stabilnosti.[1] To vključuje regionalna, narodna in globalna gospodarstva.[2][3] Moderna makroekonomska znanost je postala močno analitično orodje za empirično proučevanje narodnogospodarskih vprašanj in pojavov. Izsledki makroekonomskih znanosti omogočajo narodnogospodarskim institucijam izbiro in vrednotenje ekonomske politike in njenih ukrepov za razreševanje makroekonomskih problemov, kot so gospodarska rast, inflacija, nezaposlenost, plačilna bilanca in narodnogospodarsko zadolženost.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Samuelson, Robert (2020), "Goodbye, readers, and good luck — you'll need it", The Washington Post This article was an opinion piece expressing despondency in the field shortly before his retirement, but it's still a good summary.
  2. O'Sullivan, Arthur; Sheffrin, Steven M. (2003), Economics: Principles in Action, Upper Saddle River, New Jersey 07458: Pearson Prentice Hall, str. 57, ISBN 978-0-13-063085-8{{citation}}: Vzdrževanje CS1: lokacija (povezava)
  3. Steve Williamson, Notes on Macroeconomic Theory, 1999