Maastrichtska pogodba

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Maastrichtska pogodba (uradno Pogodba o Evropski uniji, s kratico PEU) je mednarodna pogodba, ki so jo 7. februarja 1992 v nizozemskem Maastrichtu podpisale države članice Evropske skupnosti in ki je, ko je 1. novembra 1993 stopila v veljavo, politično in pravno združila države članice.

Voditelji 12 držav so se v Maastrichtu na pogovorih zbrali že decembra 1991. Maastrichtska pogodba je:

Pogodba o Evropski uniji je bila kasneje spremenjena z Amsterdamsko pogodbo (1997) in Niško pogodbo (2003). Ob tem se prične Konvencija o prihodnosti Evropske unije. Neuspešnost Pogodbe o Ustavi za Evropo, ki bi popolnoma spremenila Maastrichtsko pogodbo, pomeni korak nazaj, a sprejmejo Lizbonsko pogodbo, ki prečisti obe obstoječi pogodbi o Evropski uniji in jim doda Listino o temeljnih pravicah EU, ki po Niški pogodbi postane del prava EU.

Ob sklenitvi Pogodbe o Evropski uniji je le ta obsegala vse obstoječe evropske skupnosti. Po prenehanju veljave Evropske skupnosti za premog in jeklo leta 2002, so naslednje pogodbe spreminjale vzajemno sodelovanje skupnosti, a Evropska unija sama po sebi ni imela položaja pravne osebe, torej sama po sebi ni mogla prevzemati pravne odgovornosti. To ni več ovira po podpisu Lizbonske pogodbe.

Pogodba o Evropski uniji je vidno dvignila pristojnosti Evropske unije nasproti članicam. Je tudi podlaga za Schengenski sporazum.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]