Pojdi na vsebino

Mladina Jugoslovanske radikalne zajednice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani MJRZ)

Mladina Jugoslovanske radikalne zajednice (tudi: Mladina JRZ; kratica: MJRZ) je bila mladinska organizacija politične stranke Jugoslovanske radikalne zajednice v Kraljevini Jugoslaviji.

Z ustanovitvijo politične stranke JRZ leta 1935 je nastopila potreba, da se podmladek nove stranke v vsej državi organizira v enotni mladinski organizaciji. 24. oktobra 1937 so tako v Beogradu izpeljali ustanovni kongres Mladine JRZ. Za predsednika glavnega odbora MJRZ so izvolili dr. Bojana Pirca iz Ljubljane, uradnika ministrstva za socialno politiko. V MJRZ se je lahko kot redni član vključil vsak jugoslovanski državljan do dopolnjenega petindvajsetega leta starosti. Vsaki dve leti naj bi organizirali državni kongres MJRZ, vendar notranjepolitične razmere v letu 1939 izvedbe kongresa niso več dopuščale.

Slovenski del MJRZ[uredi | uredi kodo]

V Dravski banovini je MJRZ novačila svoje člane le znotraj katoliškega tabora. Članstvo MJRZ v Dravski banovini je predvsem varovalo javne shode slovenskega dela JRZ pred razdiralci teh shodov iz vrst opozicije. Maja 1939 je bilo v Dravski banovini organiziranih že okrog 300 krajevnih organizacij MJRZ.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Maksimiljan Fras, Mariborski župan dr. Alojzij Juvan in njegov čas, Maribor, 2013. (COBISS)
  • Anka Vidovič-Miklavčič, Mladina med nacionalizmom in katolicizmom, Ljubljana, 1994. (COBISS)