Pojdi na vsebino

Leteča špagetna pošast

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Plišasta Leteča špagetna pošast
Leteča špagetna pošast

Leteča špagetna pošast (v angleščini Flying Sphagetti Monster, pogosto okrajšano kot FSM) je božanstvo parodične religije, cerkve leteče špagetne pošasti ali pastafarianizma (po ital. pasta = testenine, z aluzijo na rastafarijanstvo). Letečo špagetno pošast je prvič omenil Bobby Henderson leta 2005 v javnem pismu kansaškemu odboru za šolstvo, ki je dovolil poučevanje inteligentnega načrta namesto evolucije.[1] Henderson je inteligentnemu načrtu nasprotoval s trditvijo, da je stvarnik sveta Leteča špagetna pošast in izzval kogarkoli, naj dokaže nasprotno. Zahteval je enak obseg poučevanja o nauku Leteče špagetne pošasti in drugih svetovnih nazorih.

Nehote je Henderson ustvaril pošast: v nekaj mesecih je njegova spletna stran dosegla čez milijon zadetkov. Henderson je izdal knjigo, Sveto Pismo Leteče Špagetne Pošasti. Privrženci Cerkve LSP organizirajo letna srečanja.

Novejši dogodek s pastafarijanstvom je zahteva avstrijskega ateista Nika Alma, da mu izdajo vozniško dovoljenje s fotografijo, na kateri ima na glavi cedilo za špagete. Prvič je zahteval tako vozniško dovoljenje leta 2008, uspel je leta 2011.[2] Poleg izpričevanja svojih dvomov v ustaljena verstva, je Alm protestiral proti predpisu, ki prepoveduje uradne slike s pokivali, razen, če gre za versko obeležje. Trdi, da je tak predpis diskriminatoren, saj dovoljuje uradne fotografije s pokrivalom le pripadnikom verskih skupnosti ne pa tudi pripadnikom drugih prepričanj. Aprila 2016 je na Novi Zelandiji potekala prva uradno priznana pastafarianska cerkvena poroka.[3]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »World News: V začetku je bila Leteča špagetna pošast« (v angleščini).
  2. »Austrian driver allowed 'pastafarian' headgear photo«. BBC News. 14. julij 2011. Pridobljeno 18. februarja 2012.
  3. »Zapuščena piratska ladja prizorišče prve "pastafarianske" poroke«. MMC RTV-SLO. 18. april 2016. Pridobljeno 18. aprila 2016.

Viri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]