Poroka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Žabnica. Fantje so postavili šrango oz. mlaj.

Poroka ali sklenitev zakonske zveze je dejanje in svečan obred, ko ženska in moški postaneta mož in žena. Ponekod obstajajo tudi istospolne poroke, vendar je to področje v Sloveniji z zakonom urejeno kot istospolna partnerska skupnost, katere partnerja pred zakonom ne uživata enakih pravic kot zakonca.

Pravno zadošča civilna poroka, lahko pa je sklenjena tudi cerkvena poroka. Vsak zakonec ima ob poroki tudi svojo pričo. Poroko skleneta državni pooblaščenec in matičar ali pa tudi župan, cerkveno pa seveda duhovnik. Poroke imajo veliko običajev kot so šranga, posipanje z rižem...

Po poroki običajno sledi še praznovanje - svatba.

Če se partnerja odločita za prenehanje zakonske zveze, je to ločitev.

V slovarju simbolov je poroka označena kot simbol ljubezenske združitve moškega in ženske. Poroka je institucija, ki jo obdaja kult, ki povzdiguje in zahteva devištvo (belina, nedolžnost, čistost). Sodi med obrede sakralizacije življenja. Abstinenca pomeni v krščanskem smislu vzdržnost pred zemeljskim uživanjem, ki vodi v strasti, te pa oddaljujejo človeka od duhovnega vira. Kri, simbol mesenih impulzov, velja za poglavitni vir greha, ki s poroko postane sveto opravilo, ki ohranja rod.

Če hočeš poročiti ljudi, spravi skupaj enakega z enakim. (nemški pregovor)


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]