Let 77 American Airlines

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Zadeti Pentagon in ostanki letala
Porušeni del Pentagona
Pot leta 77

Let 77 American Airlines je bil redni komercialni let potniškega letala Boeing 757-223 družbe American Airlines, ki se je 11. septembra 2001 zaletel v sedež ameriškega obrambnega ministrstva v Pentagonu blizu glavnega mesta Washington D.C. Pri tem je na letalu umrlo vseh 64 ljudi, vključno s petimi teroristi Al Kaide, ki so ugrabili letalo.

Letalo je vzletelo iz mednarodnega letališča Washington Dulles in je bilo namenjeno v Los Angeles. 31 minut po vzletu so ugrabitelji vdrli v pilotsko kabino, ubili pilota in kopilota, ugrabili letalo, prestrašili potnike ter ubili preostalo posadke. Eden od ugrabiteljev in izkušen arabski pilot Hani Hanjour je prevzel nadzor nad letalom. Po ugrabitvi so potniki začeli telefonirati prijateljem in družinam ter posredovali informacije o ugrabitvi.

Ob 9:37:46 se je letalo zaletelo v zahodni del Pentagona z hitrostjo 755 km na uro. Veliko ljudi je pričalo o nesreči in v nekaj minutah so se razširile novice o nesreči. Trk je močno poškodoval velik del Pentagona in povzročil velik požar. Del stavbe v katerega se je letalo zaletelo se je porušil; v stavbi je umrlo 125 ljudi, med njimi veliko vojakov, gasilcev, reševalcev in policajev. Poškodovan in porušen del Pentagona so obnovili do leta 2002. Pri obnovljenem delu Pentagona so postavili 184 spomenikov, za vsako žrtev enega. Park vsebuje tudi klop za vsako žrtev, razporejene so glede na njihovo leto rojstva od 1930 do 1998.