Pojdi na vsebino

Kunene (reka)

Kunene
Cunene
Reka Kunene blizu Epupe
Zemljevid porečja reke Kunene
Lokacija
DržaveAngola, Namibija
Fizične lastnosti
Izvirvisoka planota Bié
Izlivjužni Atlantski ocean
 ⁃ nadm. višina
0 m
Dolžina1050 km
Površina porečja106.560 km²
Slap Epupa

Reka Kunene ali Cunene (portugalsko) je reka v Južni Afriki. Izvira v angolskem višavju in teče južno do meje z Namibijo, nato proti zahodu vzdolž meje, dokler ne doseže Atlantskega oceana. Je ena izmed redkih trajnih rek v regiji. Dolga je približno 1050 km s porečjem 106.560 kvadratnih kilometrov. Njen povprečni letni pretok je 174 m³/s v ustju.[1] Na reki so tudi slapovi Epupa. Jez Olushandja zapira pritok reke Etaka in pomaga zagotavljati vodo za hidroelektrarno Ruacana.

Predlagani jez za hidroelektrarno[uredi | uredi kodo]

Namibijska vlada je v poznih 90-ih predlagala gradnjo jezu Epupa, spornega jezu za hidroelektrarno na reki Kunene. Leta 2012 sta vladi Namibije in Angole objavili načrte za gradnjo skupnega jezu Orokava v gorah Baynes. Jez bi ogrožal lokalni ekosistem in s tem gospodarstvo lokalne etnične skupine Himbe. Februarja 2012 so vodje Himbov [2] poslali [3] Afriški uniji in Uradu visokega komisarja za človekove pravice (OHCHR) Združenih narodov Izjavo o najbolj prizadetih ljudstvih Ovahimbi, Ovatvi, Ovatjimbi in Ovazembi zaradi jezu Orokave, ki navaja ostre ugovore poglavarjev Himbov in skupnosti, ki prebivajo v bližini reke Kunene, proti jezu.[4]

Septembra 2012 je posebni poročevalec Združenih narodov o pravicah domorodnih ljudstev obiskal Himbe, da bi spoznal njihove skrbi.

23. novembra 2012 je na stotine Himbov in Zembov iz Omuhonga in regije Epupa protestiralo v Okanguatiju proti gradnji jezu na reki Kunene v gorah Baynes v Namibiji, naraščanju rudarske dejavnosti na njihovih tradicionalnih zemljiščih in se pritožilo zaradi kršenja človekovih pravic nad njimi.[5]

25. marca 2013 je več kot tisoč Himbov in Zembov korakalo v Opuwo,[6] da bi znova opozorili na načrte Namibije za gradnjo jezu Orokave, ker so načrtovali gradnjo brez posvetovanja z avtohtonim prebivalstvom, ki ne soglaša z gradbenimi načrti.[7]

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Turisti pogosto kampirajo ali so nastanjeni v počitniških hišicah v Epupi. Ponujajo vodne športe na reki, rafting in vožnjo s kanuji. V soteski rastejo stara drevesa baobab. Urejena je tudi privlačna razgledna točka visoko nad vasjo in slapovi.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Nakayama, Mikiyasu (2003). International Waters in Southern Africa. United Nations University Press. str. 9. ISBN 92-808-1077-4.; online at Google Books[mrtva povezava]
  2. »Indigenous Himba Appeal to UN to Fight Namibian Dam«. galdu.org. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. oktobra 2013. Pridobljeno 6. aprila 2012.
  3. »Namibian Minority Groups Demand Their Rights«. newsodrome.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. oktobra 2013. Pridobljeno 6. aprila 2012.
  4. »Declaration of the most affected Ovahimba, Ovatwa, Ovatjimba and Ovazemba against the Orokawe Dam in the Baynes Mountains«. earthpeoples.org. Pridobljeno 6. aprila 2012.
  5. »Namibia: Indigenous semi-nomadic Himba and Zemba march in protest against dam, mining and human rights violations«. EarthPeople.org. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. marca 2013. Pridobljeno 24. novembra 2012.
  6. »German GIZ directly engaged with dispossessing indigenous peoples of their lands and territories in Namibia«. Earth Peoples. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. oktobra 2013. Pridobljeno 30. marca 2013.
  7. »Himba, Zemba reiterate 'no' to Baynes dam«. Catherine Sasman for The Namibian. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 29. marca 2013. Pridobljeno 26. marca 2013.

Vri[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]