Krvavec (oddajnik)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
RTV oddajnik
Pogled s Krvavca z oddajnikom
Krvavec, odddajnik.

Oddajnik Krvavec stoji na Krvavcu (1740 m). Namenjen je oddajanju televizijskih in radijskih signalov. Na njem oddajajo radijski programi RTV Slovenija z močjo po 100 kW: Prvi program na 91,8 MHz, Val 202 na 98,9 MHz in Ars na 102,0 MHz. Med drugim oddaja tudi Radio Ognjišče na 104,5 MHz (tudi 100 kW) in Radio 1 na 88,4 MHz (2 kW) na UKV frekvencah, oddaja pa se tudi digitalni radijski multipleks R1 v tehnologiji DAB+ (vertikalna polarizacija), ki vsebuje Prvi program radia Slovenija, Val 202, Ars, Radio Slovenia International, Radio Ognjišče, Hitradio Center, Radio 1, Radio Antena, Radio 2, Radio BOB, Rock radio, Radio Ekspres, Odprti radio, Radio Net FM, Radio Maxi, Radio Veseljak, Radio Študent, Radio Aktual in Radio City na frekvenci 215,072 MHz.

Z oddajnika se oddaja še televizijski multipleks A na 32. kanalu (horizontalna polarizacija), znotraj katerega oddajajo TV SLO 1, TV SLO 2, TV SLO 3, TV Maribor, TV Koper-Capodistria in Vaš kanal ter multipleks C na 38. kanalu (moč: 100 kW, horizontalna polarizacija), znotraj katerega se oddajajo TV 3, Golica TV, Nova 24 TV in Obvestilo C.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Prvi oddajni stolp so začeli graditi leta 1955, sočasno s prvo žičnico in planinskim domom. Stolp, ki je pričel z oddajanjem leta 1957, je bil kovinski, stal je nekaj metrov stran od zdajšnjega železobetonskega. Ko so novega predali namenu konec 80. let, so starega podrli. 2. julija 1991 so ga med vojno za samostojnost bombardirale zračne sile JLA, ker so želele uničiti čim več slovenskih komunikacijskih naprav, a jim ga ni uspelo zrušiti.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]