Krplje ljubezni

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi na iskanje

Krplje ljubezni je slovenska knjiga, ki jo je zapisala Mira Dobravec. Izšla je leta 1998 pri založbi Družina, ilustriral jo je Peter Škerl.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Glavna oseba je Friderik Baraga, rojen leta 1797 na gradu Mala vas pri Dobrniču na Dolenjskem. Kot otrok živi na gradu s svojimi starši in dvema sestrama. Po študiju prava na Dunaju pa se odloči, da je pravi poklic zanj služenje Bogu, zato se odpove vsem materialnim dobrinam in gre kot siromak z dovoljenjem škofa v misijone. Skozi šmarnice, kratke pripovedi, ki trajajo 31 dni, spoznavamo življenje in delo slovenskega duhovnika, ki je vse daroval za spreobrnjenje Indijancev v Ameriki.

Liki[uredi | uredi kodo]

Glavna oseba je Friderik Baraga, zelo skromna oseba, ki zase noče ničesar, saj želi vse darovati za indijanske misijone.

Stranske književne osebe so člani njegove družine: mati in sestri, duhovniki, škof Fenwick, Indijanci, poglavarji in protestantje. Največji vpliv na dogajanje imajo Indijanci, saj mu oni s svojim življenjem dajejo spodbudo, da dela prav in mora s tem nadaljevati.

Analiza zgodbe[uredi | uredi kodo]

Zgodba je resnična, dogaja se v 19. stoletju, kraj dogajanja je pretežno v Ameriki na področjih, kjer živijo Indijanci.

Zgodba ima socialno tematiko.

Sestavljena je iz treh delov: v prvem spremljamo Baragovo življenje od otroštva do odločitve za duhovniški poklic, v drugem njegovo prizadevanje za spreobrnjenje Indijancev in iskanje novih misijonarjev, v tretjem delu pa, kako kot škof spremlja svoje varovance - duhovnike, ki so prišli iz Evrope, in kako umre.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Dobravec, Mira (1998). Krplje ljubezni. Ljubljana: Družina, (COBISS)

Literatura[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]