Krog (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Krog
RežiserGore Verbinski
ProducentWalter F. Parkes
Laurie MacDonald
ScenaristEhren Kruger
IgralciNaomi Watts
Martin Henderson
Brian Cox
GlasbaHans Zimmer
DistribucijaDreamWorks Pictures
Datum izida
18. oktober 2002
Dolžina
115 min.
DržavaFlag of the United StatesZDA
Jezikangleščina
Proračun$48.000.000

Krog (izviren angleški naslov: The Ring) je ameriška psihološka nadnaravna grozljivka iz leta 2002, delo režiserja Gora Verbinskega. V filmu igra glavno vlogo Naomi Watts. Film je remake japonske grozljivke Krog (Ring) iz leta 1998, ki je bila posneta po istoimenskem romanu Kojija Suzukija.

Krog je bil izdan 18. oktobra 2002 in je prejel predvsem pozitivne kritike, ki so pohvalili predvsem vizualne učinke in scenarij, vendar kritizirali dovršenost likov. Film je zaslužil več kot 249 milijonov $, z 48 milijonov $ dragim proračunom, in tako postal eden najhitreje dobičkonosnih grozljivk vseh časov. Filmu sledita še dve nadaljevanji, Krog 2 (The Ring Two) iz leta 2005 in Krogi (Rings) iz leta 2016.

Krog je znan kot prvi ameriški remake klasične japonske grozljivke, kateremu so sledili še številni, kot na primer Zamera (Grudge), Temačna voda (Dark Water), Utrip groze (Pulse) in Neodgovorjeni klic (One Missed Call).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Srednješolki Katie Embry in Becca Kotler med ponočevanjem razpravljata o urbani legendi o prekleti videokaseti, ki čez sedem dni ubije vsakega, ki jo pogleda. Katie prizna, da si je s svojim fantom in še dvema prijateljema ogledala kaseto prejšnji teden, vendar Becca misli da se samo šali. Ob 22.00 se Katie odpravi po stopnicah navzdol, kjer je priča nekaterim nadnaravnim pojavom, kot na primer samodejno prižiganje televizorja. Prestrašena kliče Becco vendar se ta ne odzove. Ko se vrne nazaj v zgornje nadstropje Katie vidi vodo, ki teče iz njene sobe. Vstopi v sobo kjer opazi prižgan televizor z vodnjakom na zaslonu, ko nevidna sila steče proti njej in jo ubije.

Na Katienem pogrebu, njena mama Ruth prosi svojo sestro Raichel, novinarko iz Seattla, da bi raziskala bizarne okoliščine Katiene smrti, potem, ko je našla izmaličeno truplo v omari. Raichelin sin Aidan, ki poseduje posebne umske sposobnosti, ji pove , da mu je Katie rekla da bo umrla teden pred smrtjo. Raichel prav tako izve, da so vsi trije Kateini prijatelji umrli ob 22.00 na isto noč kot Katie, ter da je bila Becca hospitalizirana v psihiatrično bolnišnico, potem ko je bila priča njeni smrti. Med ogledom Katienih fotografij, Raichel odkrije da so vsi bili v koči 12 v Shelter Mountain Inn, teden pred svojo smrtjo. Med plačilom, da bi preživela noč v koči, Raichel odkrije neoznačeno videokaseto na recepciji, katero skrivoma vzame. V koči 12 si jo ogleda in odkrije, da so na njej zelo srhljive podobe. Kmalu ko se kaseta zaključi v koči zazvoni telefon, ter Raichel sliši otroški glas reči ''7 dni''.

Raichel prosi za pomoč Noaha Claya, njenega bivšega fanta in Aidanovega očeta. Video analist Noah, je skeptičen glede prekletstva kasete, vendar si jo ogleda in prosi Raichel za kopijo, za bodoče raziskave. Raichel raziskuje video posnetek, kjer najde skrito figuro svetilnika. Izve, da se nahaja na otoku Moesko, ki je prav tako povezan z žensko na video posnetku, rejko konjev Anno Morgan. Annin ranč je zaslovel zaradi množičnega samomora njenih najboljših konjev, ki so skočili iz klifa v morje, kar je posledično vodilo v Annin samomor. Raichel in Noah sta priča prvim nadnaravnim pojavom po ogledu kasete. Doma Raichel najde Aidana, ki si ogleda kaseto. Aidana prepusti v varstvo Ruth, sama se odpravi na otok Moesko, Noah pa odide v psihiatrično bolnišnico Eola po Annine izvide.

Raichel odkrije, da je Anna imela posvojeno hčerko Samaro Morgan, ki je imela sposobnost s katero je lahko vstavljala pomešane podobe, v misli ljudi in živali. Na trajektu Raichel ogovori enega konja, ki zaradi njenega prekletstva podivja in stori podoben samomor kot v primeru Anne Morgan. Raichel spozna Anninega vdovca Richarda, vendar se ta začne razburjati ko ga vpraša o Samari in o prekletem video posnetku. Nato govori z otoško zdravnico Dr. Grasnik, ki Raichel pojasni, da je Anna začela videvati srhljiva videnja, odkar je Samara začela v njene misli vstavljati srhljive podobe. Raichel si ogleda psihiatrično seanso, kjer Samara razloži svoje nenavadne moči njenemu psihiatru, vendar jo Richard udari, ko se video konča. Misleč, da je Richard zlorabljal in ubil Samaro, ga Raichel obtožuje, vendar ji on pove, da je tudi sam bil žrtev Samarinih psihičnih mučenj, zato se ubije z elektriko v kadi, da bi to končal. Noah prispe na otok, ter skupaj z Raichel iščeta skedenj, kjer je Samara živela izolirana od družine in ostalih, da jim ne bi škodovala. Tam najdeta vžgano risbo drevesa, enake oblike kot drevo na video posnetku, ki se nahaja v Shelter Mountain Inn.

Med potjo v Shelter Mountain Inn, Noah in Raichel odkrijeta vodnjak skrit pod najemniško kočo. Raichel pade v vodnjak, kjer doživi videnje kako je Anna vrgla Samaro v vodnjak, kjer je slednja preživela še sedem dni. Raichel najde Samarino truplo in ga dostojno pokoplje, misleč da bo njen duh tako našel mir. Noah in Raichel menita, da sta tako končala prekletstvo. Naslednji dan Aidan pove Raichel, da ne bi smela nikoli osvoboditi Samare saj ta ''nikoli ne spi'', kar pomeni da je prekletstvo še vedno v teku.

Raichel se odpravi k Noahu, saj je on naslednji da umre. Medtem je Noah priča samodejnemu prižigu televizorja, kjer se na zaslonu prikaže vodnjak. Samara pride iz vodnjaka, izstopi iz televizorja, odkrije svoj zaradi vode spremenjen obraz in ubije Noaha. Raichel odkrije, da je prepozna ko najde izmaličeno Noahovo truplo, podobno kot pri Katie. Raichel doma uniči izvirno video kaseto, vendar ugotovi, da je naredila kopijo ter jo pokazala Noahu, kar je izničilo prekletstvo na njo. V zaključni sceni, Raichel pomaga Aidanu narediti njegovo kopijo. Aidan jo vpraša kaj se bo zgodilo s tistim, ki mu jo bosta pokazala, vendar Raichel ne odgovori in film se konča s statiko.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]