Pojdi na vsebino

Šesti čut (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Šesti Čut
filmski poster
RežijaM. Night Shyamalan
ProdukcijaSam Mercer
Frank Marshall
ScenarijM. Night Shyamalan
VlogeBruce Willis
Toni Collette
Olivia Williams
Haley Joel Osment
DistribucijaBuena Vista International
Datum izida
2. avgust 1999
Dolžina
107 min.
Jezikangleščina
Proračun55.000.000 USD

Šesti čut (The Sixth Sense) je ameriška nadnaravna grozljivka - triler, delo režiserja in scenarista M. Night Shyamalana. Film pripoveduje zgodbo o Colu Searu (Haley Joel Osment), težavnemu in osamljenemu dečku, ki lahko vidi in govori z mrtvimi, ter o zmedenemu otroškemu psihologu (Bruce Willis), ki mu poskuša pomagati. Film je režiserja M. Night Shyamalana prvič predstavil širši javnosti. Film je znan predvsem po svojem šokantnem koncu.

Film je bil izdan 6. avgusta 1999 in dobro sprejet med kritiki, ki so predvsem pohvalili igralce (Osmenta, Collete in Willisa), atmosfero in vsebino. Film je bil najbolj dobičkonosen film leta 1999 (takoj za Vojno zvezd Epizoda I: Grozeča prikazen (Star Wars: Episode 1 - The Phantom Menace)), saj je zaslužil več kot 672 milijonov $ po vsem svetu. Film je bil nominiran za kar šest Oskarjev, vključno za najboljši film, najboljšo režijo za Shyamalana, najboljši scenarij, najboljšega stranskega igralca za Osmenta in najboljšo stransko igralko Toni Collette.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Dr. Malcom Crowe je otroški psiholog iz Filadelfije, ki se s svojo ženo vrne domov, potem ko je bil nagrajen za svoje delo. Nato se v njuni spalnici pojavi mladenič, ki obtožuje doktorja, da ga ni uspel pozdraviti. Crowe se spomni, da je to Vincent Grey, njegov bivši pacient ki je trpel za halucinacije. Vincent svojega bivšega doktorja ustreli, nato pa naredi samomor.

Crowe začne nato čez čas delati z drugim pacientom, devetletnim Colom Searom, ki ima enake težave kot Vincent. Crowe skuša dečku pomagati, saj čuti dolžnost da se odkupi za Vincenta. Med tem časom se z ženo odtujita in redkoma spregovorita drug z drugim. Colejeva mamo skrbi za svojega sina, še posebej po tem, ko vidi da nima veliko prijateljev. Cole čez čas končno pove Crowu svojo skrivnost, da vidi duhove mrtvih ljudi, ki hodijo med živimi in se ne zavedo da so mrtvi.

Crowe sprva ne verjame Colu. Med poslušanjem zvočnega posnetka seanse z Vincentom, pa sliši kako Vincent govori z nekom v Španščini, ki prosi za pomoč. Crowe Colu začne verjeti in verjame, da je imel Vincent enako sposobnost. Svetuje mu, da naj svoj dar uporabi v prid in skuša duhovom pomagati pri njihovih nedokončanih poslih. Cole sprva tega ne želi, saj ga duhovi večkrat prestrašijo in včasih tudi grozijo, vendar čez čas le poskusi.

Cole govori z enim izmed duhov, mladim dekletom, ki je umrla zaradi kronične bolezni. Skupaj z Crowom se odpravita na njen pogreb, kjer ju duh vodi do škatle z videokaseto, katero Cole nato da njenemu očetu. Kaseta pokaže, da je Kyrina mati, zastrupljala hčer s hrano. Cole je tako rešil Kyrino mlajšo sestro, da bi postala naslednja mamina žrtev.

Cole se nauči kako živeti z duhovi in se udeleži šolske predstave katero si ogleda tudi Crowe. Doktor in deček navežeta prijateljski odnos in Cole predlaga Crowu naj se pogovori z Anno, ko bo ona spala. Kasneje, ko Cole z mamo obtiči v prometu, ji pove svojo skrivnost o duhovih. Mama mu sprva ne verjame, vendar Cole to dokaže ko ji pove da je govoril s svojo babico. Pove ji, da je babica videla njeno plesno predstavo, ko je še bila otrok, čeprav je mislila da je ni bilo tam. Pove ji, da je bila babica vedno ponosna na njo in mati ga v solzah objame in sprejme resnico.

Crowe se vrne domov, kjer vidi ženo kako spi pred televizorjem na katerem se predvaja njuna poroka. Anna ga v spanju vpraša zakaj jo je zapustil in iz rok ji pade Crowov poročni prstan. Crowe se nato spomni kaj mu je Cole povedal o duhovih. Ugotovi, da ga je Vincent takrat ubil in da je z Colom delal mrtev. Zaradi Colovega nasveta je Crowe dokončal svoj nedokončan posel, in sicer pomagati Colu. Crowe pove svoji ženi, da jo je vedno ljubil in zapusti svet živih.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]