Krog (film, 2002)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Krog (film))
Krog
RežijaGore Verbinski
ProdukcijaWalter F. Parkes
Laurie MacDonald
ScenarijEhren Kruger
VlogeNaomi Watts
Martin Henderson
Brian Cox
GlasbaHans Zimmer
DistribucijaDreamWorks Pictures
Datum izida
18. oktober 2002
Dolžina
115 min.
DržavaZdružene države AmerikeZDA
Jezikangleščina
Proračun48.000.000 $

Krog (izvirni angleški naslov: The Ring) je ameriška psihološka nadnaravna grozljivka iz leta 2002, delo režiserja Gora Verbinskega. V filmu igra glavno vlogo Naomi Watts. Film je remake japonske grozljivke Krog (Ring) iz leta 1998, ki je bila posneta po istoimenskem romanu Kojija Suzukija.

Krog je bil izdan 18. oktobra 2002 in je prejel predvsem pozitivne kritike, ki so pohvalili predvsem vizualne učinke in scenarij, vendar kritizirali dovršenost likov. Film je zaslužil več kot 249 milijonov $, z 48 milijonov $ dragim proračunom, in tako postal eden najhitreje dobičkonosnih grozljivk vseh časov. Filmu sledita še dve nadaljevanji, Krog 2 (The Ring Two) iz leta 2005 in Krogi (Rings) iz leta 2017.

Krog je znan kot prvi ameriški remake klasične japonske grozljivke, kateremu so sledili še številni, kot na primer Zamera (Grudge), Temačna voda (Dark Water), Utrip groze (Pulse) in Neodgovorjeni klic (One Missed Call).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Srednješolki Katie Embry in Becca Kotler med ponočevanjem razpravljata o urbani legendi o prekleti videokaseti, ki čez sedem dni ubije vsakega, ki jo pogleda. Katie prizna, da si je s svojim fantom in še dvema prijateljema ogledala kaseto prejšnji teden, vendar Becca misli da se samo šali. Ob 22.00 se Katie odpravi po stopnicah navzdol, kjer je priča nekaterim nadnaravnim pojavom, kot na primer samodejno prižiganje televizorja. Prestrašena kliče Becco vendar se ta ne odzove. Ko se vrne nazaj v zgornje nadstropje Katie vidi vodo, ki teče iz njene sobe. Vstopi v sobo kjer opazi prižgan televizor z vodnjakom na zaslonu, ko nevidna sila steče proti njej in jo ubije.

Na Katienem pogrebu, njena mama Ruth prosi svojo sestro Raichel, novinarko iz Seattla, da bi raziskala bizarne okoliščine Katiene smrti, potem, ko je našla izmaličeno truplo v omari. Raichelin sin Aidan, ki poseduje posebne umske sposobnosti, ji pove , da mu je Katie rekla da bo umrla teden pred smrtjo. Raichel prav tako izve, da so vsi trije Kateini prijatelji umrli ob 22.00 na isto noč kot Katie, ter da je bila Becca hospitalizirana v psihiatrično bolnišnico, potem ko je bila priča njeni smrti. Med ogledom Katienih fotografij, Raichel odkrije da so vsi bili v koči 12 v Shelter Mountain Inn, teden pred svojo smrtjo. Med plačilom, da bi preživela noč v koči, Raichel odkrije neoznačeno videokaseto na recepciji, katero skrivoma vzame. V koči 12 si jo ogleda in odkrije, da so na njej zelo srhljive podobe. Kmalu ko se kaseta zaključi v koči zazvoni telefon, ter Raichel sliši otroški glas reči 7 dni.

Raichel prosi za pomoč Noaha Claya, njenega bivšega fanta in Aidanovega očeta. Video analist Noah, je skeptičen glede prekletstva kasete, vendar si jo ogleda in prosi Raichel za kopijo, za bodoče raziskave. Raichel raziskuje video posnetek, kjer najde skrito figuro svetilnika. Izve, da se nahaja na otoku Moesko, ki je prav tako povezan z žensko na video posnetku, rejko konjev Anno Morgan. Annin ranč je zaslovel zaradi množičnega samomora njenih najboljših konjev, ki so skočili iz klifa v morje, kar je posledično vodilo v Annin samomor. Raichel in Noah sta priča prvim nadnaravnim pojavom po ogledu kasete. Doma Raichel najde Aidana, ki si ogleda kaseto. Aidana prepusti v varstvo Ruth, sama se odpravi na otok Moesko, Noah pa odide v psihiatrično bolnišnico Eola po Annine izvide.

Raichel odkrije, da je Anna imela posvojeno hčerko Samaro Morgan, ki je imela sposobnost s katero je lahko vstavljala pomešane podobe, v misli ljudi in živali. Na trajektu Raichel ogovori enega konja, ki zaradi njenega prekletstva podivja in stori podoben samomor kot v primeru Anne Morgan. Raichel spozna Anninega vdovca Richarda, vendar se ta začne razburjati ko ga vpraša o Samari in o prekletem video posnetku. Nato govori z otoško zdravnico Dr. Grasnik, ki Raichel pojasni, da je Anna začela videvati srhljiva videnja, odkar je Samara začela v njene misli vstavljati srhljive podobe. Raichel si ogleda psihiatrično seanso, kjer Samara razloži svoje nenavadne moči njenemu psihiatru, vendar jo Richard udari, ko se video konča. Misleč, da je Richard zlorabljal in ubil Samaro, ga Raichel obtožuje, vendar ji on pove, da je tudi sam bil žrtev Samarinih psihičnih mučenj, zato se ubije z elektriko v kadi, da bi to končal. Noah prispe na otok, ter skupaj z Raichel iščeta skedenj, kjer je Samara živela izolirana od družine in ostalih, da jim ne bi škodovala. Tam najdeta vžgano risbo drevesa, enake oblike kot drevo na video posnetku, ki se nahaja v Shelter Mountain Inn.

Med potjo v Shelter Mountain Inn, Noah in Raichel odkrijeta vodnjak skrit pod najemniško kočo. Raichel pade v vodnjak, kjer doživi videnje kako je Anna vrgla Samaro v vodnjak, kjer je slednja preživela še sedem dni. Raichel najde Samarino truplo in ga dostojno pokoplje, misleč da bo njen duh tako našel mir. Noah in Raichel menita, da sta tako končala prekletstvo. Naslednji dan Aidan pove Raichel, da ne bi smela nikoli osvoboditi Samare saj ta nikoli ne spi, kar pomeni da je prekletstvo še vedno v teku.

Raichel se odpravi k Noahu, saj je on naslednji da umre. Medtem je Noah priča samodejnemu prižigu televizorja, kjer se na zaslonu prikaže vodnjak. Samara pride iz vodnjaka, izstopi iz televizorja, odkrije svoj zaradi vode spremenjen obraz in ubije Noaha. Raichel odkrije, da je prepozna ko najde izmaličeno Noahovo truplo, podobno kot pri Katie. Raichel doma uniči izvirno video kaseto, vendar ugotovi, da je naredila kopijo ter jo pokazala Noahu, kar je izničilo prekletstvo na njo. V zaključni sceni, Raichel pomaga Aidanu narediti njegovo kopijo. Aidan jo vpraša kaj se bo zgodilo s tistim, ki mu jo bosta pokazala, vendar Raichel ne odgovori in film se konča s statiko.

Igralci[uredi | uredi kodo]

Produkcija[uredi | uredi kodo]

Razvoj filma[uredi | uredi kodo]

Krog je šel v produkcijo brez izpopolnjenega scenarija. Ehren Kruger je napisal le tri osnutke scenarija. Verbinski je dobil navdih da bi naredil remake Kroga, potem ko mu je Walter F. Parkers poslal kopijo kasete z japonskim izvirnikom, katerega je opisal kot zanimivega in nekaj novega.

Producent Neal Edelstein je ponudil režijo filma Davidu Lynchu, vendar slednji ponudbe ni sprejel.

Film je tudi želel obdržati minimalizem, ki je prevladoval v celotnem japonskem Krogu in je bil zato postavljen v Seattle, zaradi svoje "mokre in izolirane" atmosfere. Verbinski je prav tako priznal, da v filmu ni želel velikih zvezd saj je želel, da se njegov film odkrije. Povedal je tudi, da se mu zdi kritiziranje navdušencev japonskega izvirnika neizogibno, vendar je prav tako priznal željo, da bi film navdušil tudi njih.

Glasba[uredi | uredi kodo]

Film vsebuje izvirno glasbo skladatelja Hansa Zimmerja (ki je kasneje sodeloval tudi pri drugih delih Verbinskega). Glasba sama ni bila izdana v istem času kot film. Izdana je bila šele leta 2005, skupaj s Krogom 2 v albumu, kjer je bila glasba iz obeh filmov. Glasba vsebuje teme, ki so povezane z liki, razpoloženji in lokacijami, vključno z uporabo tematike Dies irae. Glasba vsebuje predvsem strunska glasbila, klavir in sintetizator.

Celotno glasbo so ustvarili Hans Zimmer, Henning Lohner in Martin Tillman.

Oglaševanje[uredi | uredi kodo]

Z namenom oglaševanja Kroga, je nastalo veliko spletnih strani, ki so predstavljale like in kraje iz filma. Videoposnetek iz preklete video kasete se je predvajal poznih nočnih programih čez poletje leta 2002, brez kakršne povezave z filmom.

Sprejem[uredi | uredi kodo]

Zaslužek[uredi | uredi kodo]

Film je bil finančni uspeh, saj se je zaslužek iz prvega tedna povečal še v drugega. Uspeh je bil povod, da je DreamWorks predvajal film v 700 dodatnih kinih. Krog je zaslužil 8.3 milijona $ v prvih dveh tednih na Japonskem, v primerjavi z japonskim izvirnikom, ki je v celoti zaslužil 6.6 milijona $. Uspeh Kroga je vodil v še več ameriških remakov japonskih grozljivk, kot sta npr. Zamera (Grudge) in Temačna voda (Dark Water).

Kritike[uredi | uredi kodo]

Krog je prejel predvsem pozitivne odzive kritik. Spletna stran za oceno filmov Rotten Tomatoes je filmu podala 71% na podlagi 206 mnenj in ga ocenila s 6.6/10. Eno izmed mnenj iz strani je: Z malo krvi in veliko strašljivimi pojavi vam Krog zleze pod kožo v zahvalo režiserja Goreja Verbinskega, ki ima izjemen občutek za srhljivo atmosfero in odlično predstavo Naomi Watts. Metacritic je film ocenil s 57/100 na podlagi 36 mnenj. V televizijski oddaji Ebert & Roeper je Richard Roeper filmu pokazal palec in dejal, da je bil film izjemno zanimiv in strašljiv, kljub nekaterim neodgovorjenim vprašanjem. Roger Ebert pa je za film spustil palec, saj je menil da je bil film dolgočasen in smešen; prav tako mu ni bil všeč konec. Na spletni strani IGN je Jeremy Conrad film pohvalil zaradi atmosfere in kinematografije, ter dejal da vsebuje 'neprijetne podobe'... toda film ne temelji na krvi, da bi prestrašil gledalca... Krog temelji na filmskem ozračju in zgodbi z namenom, da bi gledalca prestrašil in to brez steklenih vrat, ki nekoga presekajo napol (namigoval je na prizor iz filma 13 duhov ( Thirteen Ghosts)). Na spletni strani Film Threat, je Jim Agnew film imenoval temačen, neprijeten in izviren. Vedeli boste, da boste videli nekaj drugačnega od običajnega studijskega sranja. Verbinski je bil pohvaljen za počasen potek zgodbe, kjer je občinstva ni pustil zdolgočasenega, obrati v filmu se vrstijo eden za drugim in Verbinski je pokazal talent, da se zna poigrati z gledalčevimi pričakovanji.

Čeprav so kritiki hvalili režiserjevo delo, pa so like označili za šibke. Za Chicago Reader je Jonathan Rosenbaum izjavil, da je bil film popolna škoda za Wattsovo... morda ker ji scenarij ni želel podati lika, medtem ko so drugi kritiki kot je William Arnold za Seattle Post-Intelligencer izjavili nasprotno: Wattsova prikazuje inteligenco, odločnost in iznajdljivost, ki krasno nosi film. Veliko kritikov je označilo Dofmanov lik kot srhljivega otroka kliše iz Šestega čuta (Sixth Sense). Veliko število kritikov kot sta Rene Rodriguez za Miami Herald in Claudia Puig za USA Today, se je počutilo zmedenih, in da do samega konca film [vsebina] nima nobenega smisla.

Film je bil postavljen na 20. mesto na seznamu televizijskega programa Bravo, 100 najbolj groznih filmskih trenutkov. Spletna stran Bloody Disgustnig je film postavila na 6. mesto na seznamu 20 najboljših grozljivk desetletja, kjer so zapisali, da Krog ni le prvi ameriški 'J-Horror' remake, ampak je do zdaj tudi najboljši.

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Film je leta 2002 osvojil Nagradi Saturn za najboljšo grozljivko in najboljšo igralko (Naomi Watts). Leta 2003 je bil film nominiran za najboljšo grozljivko na filmskih nagradah MTV, Daveigh Chase pa je osvojila nagrado za najboljšega zlobneža. Prav tako je film dobil naslov najboljše grozljivke na podelitvi Teen Choice Awards.

Nadaljevanja[uredi | uredi kodo]

Nadaljevanje Krog 2 je bil izdan leta 2005. Kratek film z naslovom Krogi je bil prav tako izdan leta 2005, dogajanje pa je postavljeno med Krog in Krog 2. Še eno nadaljevanje Krogi, je bilo izdano leta 2017.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]