Kotorna

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skalna jerebica

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Aves (ptiči)
Red: Galliformes (kure)
Družina: Phasianidae (poljske kure)
Poddružina: Pardicinae
Rod: Alectoris
Vrsta: A. graeca
Znanstveno ime
Alectoris graeca
Maisner, 1804
Alectoris graeca graeca

Skalna jerebica (znanstveno ime Alectoris graeca) imenovana tudi kotorna je ptica ki spada v družino poljskih kur. Naseljuje Evropo, najdemo jo v Alpah, Italiji, na Balkanu in v Grčiji.

Skalna jerebica je nekoliko večja od poljske jerebice, meri 35 cm, dolžino repa ima 9 cm in tehta okoli 60 dag. Je pretežno modrikasto siva, po trebuhu svetla, na svetlih bokih pa ima prečne črte in rjasto rdeče proge. Na vratu ima belo liso, obrobljeno z močnim črnim robom, ki se nadaljuje prek oči in korena kljuna. Kljun, noge in kolobarji okrog oči so rdeči. Samec se od samice loči predvsem po bradavičastem izrastku (ostrogi) nad zadnjim prstom na nogi.

Živi v enoženstvu, paritev je v marcu in aprilu. Gnezdo je vdolbinica na tleh, skrita med skalami ali pod grmom. Samica znese 10 -15 peščenih, rjavo lisastih jajc, iz teh pa se po 25 dneh izvale kebčki, ki jih vodita samec in samica.

Hrani se z žuželkami, črvi, ličinkami, popjem in mladimi poganjki, s semenjem in podobnim.

Živi v odprtem skalnem svetu do snežne meje. Najpogostejša je na področju Alp, posebej priljubljene pa so ji kraške pokrajine obrasle s travo in gostim grmovjem. S svojo skalno modrikasto barvo se je prilagodila barvi kraškega krša.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. BirdLife International (2009). Alectoris graeca . Rdeči seznam IUCN ogroženih vrst 2010.2. IUCN 2010. Pridobljeno: 5.9.2010.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Kotorna - Ptice Slovenije, DOPPS