Konstantin Dragaš Dejanović

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Konstantin Dragaš Dejanović
Portret
Rojstvo cca. 1355
Srbsko cesarstvo[d]
Smrt 25. maj 1395
Državljanstvo Osmansko cesarstvo
Srbska kreljestva v 14. stoletju.

Konstantin Dragaš Dejanović († 17. maj 1395, Rovine, Vlaška) je bil srbski plemič, ki je v drugi polovici 14. stoletja vladal v delu severovzhodne Makedonije, jugovzhodne Srbije in jugozahodne Bolgarije. Bil je sin sebastokratorja Dejana in Teodore Nemanjić, oblast pa si je do leta 1378 ali 1379 delil z bratom Jovanom. Brata Dejanović sta po bitki na Marici leta 1371 postala osmanska vazala.[1] Od leta 1355 do njegove smrti v bitki na Rovinah 17. maja 1395 je bilo mesto Velbăžd, današnji Kjustendil v zahodni Bolgariji.

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Konstantin je bil sin srbskega sebastokratorja Dejana in Teodore, sestre srbskega carja Stefana Uroša IV. Dušana. Stara starša po materini strani sta bila srbski kralj Stefan Dečanski in Teodora, hčerka bolgarskega carja Smileca.

Po očetovi smrti sredi 14. stoletja je z bratom Jovanom Dragašem, ki je umrl leta 1378 ali 1379, vladal velikemu delu slovanske vzhodne Makedonije in srednjemu delu doline reke Strume. V srbskih zgodovinskih virih se Konstantina naslavlja z gospodin (gospod) v grških virih pa kir in autentes. Nekateri avtorji menijo, da je imel naziv despot Srbije, ki bi mu ga lahko podelil zet, bizantinski cesar Manuel II. Paleolog.

Konstantin je z materjo in bratom podpiral več samostanov na gori Atos, med katerimi so najbolj znani Hilandar, Panteleimon in Vatopedi.

Po bitki na Marici leta 1371 sta brata Dejanović postala vazala Osmanskega cesarstva, vendar sta vzdrževala tesne stike s krščanskimi sosedi, tudi z Bizantinskim cesarstvom. Leta 1395 se je Konstantin skupaj s svojim sosedom in zaveznikom, prilepskim kraljem Markom Mrnjavčevićem, na strani sultana Bajazida I. bojeval proti vlaškemu vladarju Mircei I. in v bitki na Rovinah blizu Craiove padel.

Osmani so Konstantinovo glavno mesto Velbăžd (ali Velbužd, sedanji Kjustendil v zahodni Bolgariji) po njem preimenovali v Köstendil.

Družina[uredi | uredi kodo]

Konstantin Dragaš je bil poročen dvakrat. Ime prve žene ni znano, vsekakor pa ni bila Tamara, hčerka bolgarskega carja Ivana Aleksandra, ki je bila poročena z nekim despotom Kostantinom. Z njo je imel najmanj dvoje otrok:

  • Jeleno († 13. maj 1450), poročeno z bizantinskim cesarjem Manuelom II. Paleologom. Med njenimi številnimi otroki sta bila najmanj dva bizantinska cesarja. Konstantin XI. je svojemu imenu celo dodal ime Dragaš (grško: Dragasēs).
  • Jakova, ki je prestopil v islam in kot Jakub nasledil očetove posesti.

Konstantinova druga žena je bila Eudokia Megaskomnene, hčerka trapezundskega cesarja Alekseja III. Megaskomnena in Teodore Kantakuzene, s katero ni imel otrok.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. ^ «The Oxford Dictionary of Byzantium«, Oxford University Press, 1991