Kenneth Thompson

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Ken Thompson)
Kenneth Thompson
Portret
Rojstvo4. februar 1943({{padleft:1943|4|0}}-{{padleft:2|2|0}}-{{padleft:4|2|0}}) (81 let)
New Orleans
Državljanstvo ZDA
Poklicprogramer, računalnikar
Spletna stran
cs.bell-labs.co/who/ken/

Kenneth Lane Thompson, bolj znan kot Ken Thompson ali med hekerskimi krogi kar ken, ameriški računalnikar in programer, * 1943, New Orleans, Louisiana, ZDA.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Thompson je diplomiral iz elektrotehnike na Univerzi Kalifornije v Berkeleyu. Tu je tudi opravil magisterij.

Leta 1969 je v Bellovih laboratorijih (Bell Labs) skupaj z Dennisom Ritchiejem ustvaril operacijski sistem Unix. Thompson je napisal tudi programski jezik B, predhodnika Ritchiejevega C, enega od najbolj razširjenih programskih jezikov. Kasneje je z Robom Pikeom, zaposlen še vedno v Bellovih laboratorijih, ustvaril operacijski sistem Plan 9. V tem času je za potrebe tega operacijskega sistema ustvaril kodiranje UTF-8.

Napisal je programe za generiranje celotnih preštevanj šahovskih končnic za vseh 4, 5 in trenutno za 6 figur. Z uporabo teh programov lahko šahovski računalniški program od shranjene postavitve naprej igra brez napak. Leta 1980 je na svetovnem računalniškem šahovskem tekmovanju zmagal računalnik »Belle«, ki ga je Thompson razvil z Joem H. Condonom in svojimi sodelavci. Tega leta so ga izbrali za člana Ameriške nacionalne akademije znanosti.

Leta 1983 sta Thompson in Ritchie skupaj prejela Turingovo nagrado »za razvoj splošne teorije operacijskih sistemov in še posebej za izvedbo operacijskega sistema Unix.«

Njegov slog programiranja je vplival na mnoge, sploh pa njegova jedrnatost in ljubezen do jasnega oblikovanja programskih stavkov.


Thompson se je 1. decembra 2000 upokojil in prenehal delati za Bellove laboratorije.