Kebataola

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ansambel Kebatola sestavljajo izkušene ustvarjalci, ki sicer delujejo na različnih glasbenih področjih od operne in etno do jazz in zborovske glasbe. Umetniška voditeljca ansambla je Karmina Šilec.

Repertoar oblikujeta dve področji: srednjeveška in sodobna glasbena ustvarjalnost. Ansambel se posveča študiju in izvedbi zgodnje polifonije in koralov iz srednjeveških kodeksov ter vokalnih del našega časa – dvajsetega in enaindvajsetega stoletja. Odvisno od repertoarja - od solo do komornih del - pa temu prilagaja tudi svojo zasedbo.

Inovativni program raziskuje glasbena dela nastala v srednjem veku in jim ob bok postavlja sodobne stvaritve s samega roba avantgarde. Z zanimanjem raziskuje nove zvoke, nove vokalne tehnike, nove oblike izraza. Središče umetniškega koncepta je področje glasbenega gledališča in interdisciplinarno delo z elektroniko, videom, vizualno umetnostjo, dramo in literaturo ter soredje kontrastnih elementov zgodnje in sodobne glasbe.

Program je sestavljen tako, da navdihuje in postavlja pevce in poslušalce bodisi v napetost ali v kontemplativno razpoloženje - v simultana razpoloženja, inspirirana z izzivi našega časa.

Kebataola spodbuja novo in obuja staro. Odraža intenzivno konfrontacijo različnih estetskih meril kot osnove avtentičnih izvedb starega in novega. Cilj je uspešna postavitev te glasbe v javno glasbeno življenje, ki naj nadomesti tradicionalne hirearhične strukture, ki jih najdemo v vsakodnevni glasbeni praksi.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]