Kebarie

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kebarie
Platnica prve slovenske izdaje iz l. 2010
AvtorJanja Vidmar
IlustratorDamijan Stepančič
DržavaSlovenija
Jezikslovenski jezik
SerijaPrva z(o)renja
Subjektslovenska književnost
Žanrmladinski roman
ZaložnikMiš
Datum izida
2010
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani145
ISBN978-961-272-028-5
COBISS252938752
UDK821.163.6-93-31
Predmetne oznakeRomi,Slovenija, slovenska književnost, mladinska književnost, najstništvo, rasna nestrpnost

Kebarie je mladinski roman slovenske pisateljice Janje Vidmar, ki je izšel leta 2010.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Mladinski roman z naslovom Kebarie je poimenovan po glavni junakinji Kebarie. Deklica Kedi, tako so jo poimenovali njeni domači, živi v romskem naselju in je zelo navezana na svojega dadeta (romski izraz za očeta). Ta ji predstavlja nekakšen simbol pravičnosti in ji daje občutek topline, zaupanja in očetovske ljubezni.

V romskem jeziku Kedi pomeni brati. Deklica bere tekoče, kar pa za njene družinske člane ne velja. Je zelo razigrana, polna domišljije, strpna do svojih sošolcev in zgovorna. Rada pove svoje mnenje ne glede na posledice, ki sledijo. V zgodbi nastopajo še njeni sošolci: Urška, Špela, Ula, Frelih, Aljaž ter učiteljica Erika. Njen romski prijatelj Pužo rad riše, zato si želi postati slikar. Kebi verjame v pravljice, ki ji jih je oče pripovedoval vsak večer. Težko sprejme dejstvo, da očeta ni in da tudi njenega princa na belem konju nikoli ne bo. Težko razume, kako je oče pripovedoval pravljice, čeprav ni znal brati. Ko ji mama pove, da je oče v zaporu, prestrašena razmišlja, da so v zaporu »lopovi, pijanci in cigani«. Slepo prepričanje, da so na svetu samo dobri ljudje, zlomi neprijeten dogodek, ki se zgodi, ko se romske deklice namažejo z zemljo in se igrajo »umazane ciganke«. Žalost in misel na očeta omili brat Arhim, ko se vrne domov in obljubi, da bo skrbel za družino.

Zgodba zajema triindvajset dni, ki so označeni z besedo slovenskega in romskega jezika (npr. ponedeljek/pondiljak, sreda/srida ...). Odvija se v šoli, doma v romskem naselju ter na domu Kedinega sošolca Freliha.

Zbirka[uredi | uredi kodo]

Zbirka Prva z(o)renja; (izdana pri založbi Miš)

Ocene in nagrade[uredi | uredi kodo]

Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig zlata hruška, ki jo podeljuje Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana.

Avtorica je leta 2013 za roman prejela tudi nagrado desetnica.[1]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]