Kdo tam poje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Ko to tamo peva
Kdo tam poje
Režiser Slobodan Šijan
Producent Milan Zmukić
Scenarist Dušan Kovačević
Igralci Pavle Vujisić
Dragan Nikolić
Bata Stojković
Aleksandar Berček
Mića Tomić
Taško Načić
Boro Stjepanović
Slavko Štimac
Neda Arnerić
Miodrag Kostić
Nenad Kostić
Glasba Vojislav Kostić
Dir. fotografije Božidar Nikolić
Montaža Ljiljana Vukobratović
Distribucija International Home Cinema (v ZDA)
Datum izida 1980
Dolžina 86:00
Jezik srbščina
Profil IMDb

Kdo tam poje (srbsko: Ко то тамо пева (cirilica); Ko to tamo peva (latinica)) je kultni srbski film režiserja Slobodana Šijana in scenarista Dušana Kovačevića iz leta 1980, ki je bil zelo gledan v celi Jugoslaviji. Glavne vloge igrajo Pavle Vujisić (sprevodnik), Dragan Nikolić (pevec), Danilo Stojković (Brka), Aleksandar Berček (voznik Miško), Neda Arnerić (mlada žena), Taško Načić (lovec), Borislav Stjepanović (plešec), Slavko Štimac (ženin), ciganska pevca Miodrag in Nenad Kostić.

Aleksander Berček je dobil za vlogo Miška zlato areno na Puljskem filmskem festivalu.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Film je črna komedija. Dogaja se nekje v Srbiji na dan pred napadom na Jugoslavijo, 5. aprila 1941. Skupina potnikov čaka avtobus firme »Krstić in sin«, da bi prišli v Beograd. Med potniki so oče, ki hoče obiskati sina v vojski, šminkerski pevec, ki gre na avdicijo, Brka, oboževalec nemškega reda, lovec, ciganska muzikanta in mladoporočenca. Naložijo se v Krstićev avtobus, ki ga vozi sin Miško, sprevodnik pa je Krstić. Na celodnevni poti do Beograda se jim dogajajo različne stvari: udeležijo se pogreba, krpajo zračnico, prečkajo most.

In ko drugo jutro prispejo v Beograd, doživijo nemški zračni napad. Avtobus je poškodovan, na koncu filma pa ciganska muzikanta splezata iz prevrnjenega vozila in zapojeta.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]