Kattegat

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Kattegat in Skagerrak

Kattegat (dansko), oziroma Kattegatt (švedsko) je ožina med danskim polotokom Jutlandijo in jugozahodnim delom Švedske. Z Baltskim morjem ga povezujejo tri ožine: Øresund, Veliki belt in Mali belt. S Severnim morjem ga povezuje Skagerrak, ki je obenem njegov podaljšek. Kattegat meri v širino od 60 do 160 km, v dolžino pa 225 km, povprečna globina znaša 23 m.[1] Med pomembnejša pristanišča spadajo Göteborg in Halmstad na Švedskem ter Århus na Danskem.

Geografija[uredi | uredi kodo]

V Kattegat se z danske strani izliva ena reka, in sicer Gudenå. S švedske strani Kattegat napaja pet rek: Göta älv, Lagan, Nissan, Ätran ter Viskan.

Večji otoki v Kattegatu so Samsø, Læsø in Anholt. Slednja dva sestavljata t. i. danski puščavski pas, saj imata poleti zelo suho podnebje.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Ime Kattegat izvira iz nizozemščine, in sicer iz besed Kat (mačka) in Gat (luknja). Nanaša se na srednjeveške pomorstvo, pri čemer so kapitani primerjali to območje z luknjo, ki je tako ozka, da bi še mačka imela težave zlesti skozi zaradi številnih čeri in vodnih plitvin. [2]

Starejši imeni za Skagerrak in Kattegat sta Norveško, oziroma Jutlandsko morje.

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. "Kattegat." Microsoft® Student 2007 [DVD]. Redmond, WA: Microsoft Corporation, 2006.
  2. "Kattegat." Den Store Danske Encyklopædi 2004 [CD-rom edition]. Copenhagen: Gyldendal.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]