Karitejevo maslo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Karitejevo maslo (Butyrospermum): V Zahodni Afriki rastejo drevesa z imenom Karite Butyrospermum parkii. Tam karite pomeni življenje in plod tega drevesa - oreščki, čudodelno vplivajo na zdravje in lepoto kože. Afriški zdravilci uporabljajo karitejevo maslo že tisočletja kot hrano, zdravilo, kot zaščito pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, saj vsebuje naravni zaščitni faktor 4. Zaradi visoke vsebnosti maščobnih kislin, nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin s trigliceridi, provitamina A, vitamina E in alantoina, je idealno za nego suhe in zrele kože. Kožo vlaži in ji vrača elastičnost. Učinkuje blago antibakterijsko in je pri regeneriranju kožnih celic še uspešnejše kot kokosovo. Blaži tudi manjša vnetja kože, pomaga pa celo pri zdravljenju brazgotin.

Uporaba:[uredi | uredi kodo]

Uporablja se lahko brez vseh dodatkov ali pa kot osnova za izdelavo krem. Najpogosteje ga najdemo v kremah za obraz in telo, kremah za nego rok ter balzamih za usta. V prehrani ga pogosto uporabljajo namesto kakavovega masla pri izdelavi čokolade, ker ne pušča madežev pri nihanju temperature. 100 odstotno karitejevo maslo je uporabno štiri leta.

Uporablja se ga lahko za: - preprečevanje nosečniških strij - povečanje elastičnosti kože - nego poškodovane in suhe kože