Ju jutsu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
*
Trening Ju jutsuja na Japonskem okoli leta 1920
Ju jutsu
(柔術)
Leto osnovanja od 12. stoletja dalje in
20. stoletje
Izvor Japonska Japonska
Osnovatelj -
Trenutni vodja -
Vsebina veščine goloroka borba in samoobramba
Izvorne veščine -
Veščine potomke JudoAikido
Uradna spletna stran Koryu.com

Ju jutsu (japonsko 柔術) je ime, ki ima danes dva pomena. Prvič pomeni veliko skupino tradicionalnih golorokih japonskih borilnih veščin, razvitih v času fevdalne Japonske. Danes te veščine označujejo tudi s skupnim imenom korju. Drugič pa poimenujejo z besedo »ju jutsu« modernejše oblike samoobrambe, razvite v 20. stoletju, z združevanjem znanj tako iz tradicionalnih oblik ju jutsuja, kot iz modernih veščin (t. i. veščine gendai budo) - predvsem juda, aikida in karateja.


Izgovorjava in zapis imena[uredi | uredi kodo]

Prečrkovanje pismenk 柔 in 術 v latinico je bilo v preteklosti zelo raznoliko, tako da danes poznamo tri, tudi v slovenščini, splošno razširjena prečrkovanja: »jiu jitsu«, »ju jitsu« in »ju jutsu«. Ta raznolikost seveda povzroča zmedo, danes se zato stremi k najbolj pravilnemu zapisu »ju jutsu«.

Po novem Slovenskem pravopisu se v vseh treh primerih »j« pravilno izgovori in piše kot »dž«, tako da se ju jutsu izgovarja kot »džu džucu«. Razlogi za to so podrobneje opisani tudi v članku Hepburnovo prečrkovanje. Zapis je, zaradi prehoda v uporabo in slovarje pred desetletji, ostal v oblikah s črko »j«.

Prav tako, vsaj v slovenščini, še ni dorečena oblika imena - s presledkom (»ju jutsu«), vezajem »ju-jutsu«, ali v eni besedi (»jujutsu«) - oziroma se pogosto uporablja vse tri oblike. Skupaj s tremi oblikami osnovnega prepisa iz pismenk je možnih veliko kombinacij, ki še povečajo zmedo.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]