Jasmina Kozina Praprotnik

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jasmina Kozina Praprotnik
Portret
Lucija, februar 2019
RojstvoJasmina Kozina
4. junij 1976({{padleft:1976|4|0}}-{{padleft:6|2|0}}-{{padleft:4|2|0}}) (47 let)
Novo mesto
NarodnostSlovenija Slovenec
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
IzobrazbaUniverzitetno diplomirana kulturologinja (2001), magistra kulturne antropologije (2009)
PoklicStrokovna delavka v športu, promotorka zdravega življenjskega sloga, pisateljica in mati
ZakonciUrban Praprotnik
OtrociTajda, Oskar, Sofija in Julij

Jasmina Kozina Praprotnik, strokovna delavka v športu, promotorka zdravega življenjskega sloga in pisateljica, * 4. junij 1976 Novo Mesto.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Jasmina Kozina se je rodila v Novem mestu, junija 1976, staršema Nadi (rojena 1951) in Bogdanu (rojen 1949).

Obiskovala je slovensko osnovno šolo v Portorožu in višje razrede osnovne sole z italijanskim učnim jezikom Cirila Kosmača v Piranu. Sledilo je nadaljevanje izobraževanja na Gimnaziji z italijanskim učnim jezikom Antonio Sema v Portorožu. Po opravljeni maturi leta 1995 je nadaljevala študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, smer kulturologija. Naslov diplome je Kulturni, kongresni in promocijski center: Avditorij Portorož, leta 2001. (COBISS)

Sledil je še podiplomski študij socialne antropologije[1] na Fakulteti za podiplomske humanistične študije ISH, Ljubljana. Zaključila ga je z magistrskim delom: Percepcije obmejnosti: pomen Univerze na Primorskem za etnično identiteto tržaških Slovencev, leta 2009. (COBISS)

Tekoče se sporazumeva tudi v italijanščini, angleščini, španščini in seveda v hrvaščini.

Septembra 2010 se je poročila s tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom. Živita vegansko življenje v Ljubljani. Je mati štirih otrok: Tajde, Oskarja, Sofije in Julija.

Zaposlena je v športnem društvu Urbani tekači. Med drugim je vodja tekaških treningov, organizatorka potovanj, izletov, taborov in pohodov. Je tudi predavateljica o zdravem načinu življenja in vodja delavnic o zdravi prehrani.

Bibliografija[uredi | uredi kodo]

Jasmina Kozina Praprotnik je avtorica dveh knjig.

Knjiga Bela dama (COBISS) je izšla pri založbi UMco leta 2014 in je življenjepis znane slovenske tekačice Helene Žigon – gre za roman v 42 tisoč korakih. Helena Žigon je prvič tekla kros v Tivoliju pri 17. letih in že prvič zmagala. V svojih zrelih letih je tekla na vseh pomembnih maratonih. Na 1. Istrskem maratonu, ki je potekal ravno na njen 86. rojstni dan, je pretekla vseh 21. kilometrov polmaratona. Umrla je v starosti 92 let, leta 2020.

Knjiga je dostopna tudi v angleškem jeziku v fizični in elektronski obliki na spletni platformi Amazon.

Leta 2019 pa je izšla knjiga Kazimira: biografski roman o deklici, ki se ni pustila postarati (COBISS). Tokrat gre spet za biografski roman, tokrat o tekačici Kazimiri Lužnik. Avtorica želi odkriti skrivnost njene vitalnosti, tekaško aktivnost je namreč podaljšala v osemdeseta leta. Doživeta knjiga nas popelje skozi Kazimirine življenjske izzive in poti, ki so vseskozi prežete z njenim neusahljivim veseljem.

Jasmina Kozina Praprotnik je tudi publicistka, objavlja predvsem članke o teku in zdravem načinu življenja. Na primer, predavanje: Tek in zdrav življenjski slog, Knjižnica Domžale, 12. 12. 2017. (COBISS)

Delo v športu[uredi | uredi kodo]

Jasmina Kozina Praprotnik je voditeljica tekaških treningov v športnem društvu Urbani tekači in tudi sama tekačica na dolge proge. Med drugim je leta 2022 zmagala na 8. Istrskem maratonu.

Hkrati pa je tudi organizatorka tekaških popotovanj, izletov, taborov in pohodov… Med najbolj znanimi so na primer redni tek v januarju Od meje do meje ob morju (skupaj 44 km) ali pa Tekaško popotovanje iz Ljubljane do Bleda, vsako pomlad (skupaj 62 km teka). Med pohodi pa na primer Peš na morje, iz Ljubljane do Kopra, pohod traja 4 dni, vsako leto, konec junija.

Leta 2021 je uspešno zaključila izobraževanje pri Atletski zvezi Slovenije: Športno treniranje - strokovni sodelavec 1.

Objavljenih je tudi precej intervjujev z njo::

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Magister socialne in kulturne antropologije/magistrica socialne in kulturne antropologije:"kulturologinja". Ljubljana. 2020

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]