Izmišljena država

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Izmišljena država je v književnosti država, ki v resnici ne obstaja. Izmišljene države so se pogosto pojavljale v zgodnji znanstveni fantastiki. Takšne države naj bi zavzemale del običajne površine Zemlje, čeprav jih naj ne bi bilo v nobenem običajnem atlasu. Pozneje so se podobne zgodbe odvijale na izmišljenih planetih. Glej tudi imaginarna država.

Književni junak Guliver avtorja Jonathana Swifta je obiskal mnogo čudnih krajev. Edgar Rice Burroughs je uvrstil dogodivščine Tarzana v takrat Zahodu še neznane dele Afrike. Osamljeni otoki s čudnimi stvori so bili v času teh avtorjev zelo popularni. Ko so Evropejci raziskali večino Zemljine površine, je ta možnost izginila, in pisci so se obrnili na druge planete.

Izmišljene države so pogosto namenoma podobne ali celo zastopajo prave države sveta ali ponujajo utopijo v razmislek. Pisci lahko za potrebe svoje zgodbe ustvarijo izmišljeno različico določene države, na primer stereotipno »evropsko«, »bližnjevzhodno«, »azijsko« ali »latinskoameriško« državo. Včasih že ime države namiguje na resnično državo, ki jo ima avtor v mislih.

V sodobnem času so podjetniki izumili vsaj dve izmišljeni državi izključno z namenom goljufanja ljudi: Dominion Melchizedek in Kraljestvo Enenkio. Mnoge finančne prevare se odvijajo pod okriljem izmišljene države, ki prodaja potne liste, vzpostavlja izmišljene banke in podjetja, da bi bilo videti, kot da imajo popolno soglasje države za poslovanje.

Zemljevid izmišljenih držav v Orwellovem romanu 1984

Seznam izmišljenih držav[uredi | uredi kodo]

Nekaj najznamenitejših literarnih in siceršnjih izmišljenih držav: