Ivan II. Goriški

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ivan II. Goriški
Portret
Rojstvocca. 1438
Lienz
Smrt22. maj 1462
Grad Tirol, Lienz
Državljanstvo Sveto rimsko cesarstvo
Poklicgrof
NazivGoriški grof, državni knez
Zakoncineporočen

Ivan II. Goriški ( nemško Johann II. von Görz , slovensko Janž Goriški ali Ivan Goriški, italijansko Giovanni di Gorizia) rojen ok. 1438 – 22. maj 1462) je bil predzadnji goriški grof, ki je nosil naziv državni knez. Goriški grofiji je vladal od leta 1454 do svoje smrti.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Ivan II. je bil najstarejši sin goriškega grofa Henrika VI. (1376–1454) iz njegovega drugega zakona s Katarino, hčerko Nikolaja II. Gorjanskega (Miklós Garai), madžarskega Palatina. Pod dolgoletno vladavino njegovega očeta je goriška grofija strmo propadala. Henrik se je prvič poročil z Elizabeto (um. 1436), hčerko celjskega grofa Hermana II.. Po njeni zgodnji smrti pa je ostal zvest zaveznik celjskih grofov. S celjskim grofom Ulrikom II. sta leta 1437 podpisala pogodbo o dedovanju, zaradi katere sta bila v sporu z mogočnimi sosedi, Beneško republiko in habsburškim vojvodo Friderikom V. Avstrijskim (kasnejšim cesarjem Friderikom III.) in celo z drugo ženo.

Henrik se je strinjal, da bo svojega sina Ivana zaročil z Elizabeto Celjsko, hčerko grofa Ulrika II.. Elizabeta je bila zaročena z Matijo Korvinom, bodočim madžarskim kraljem, v jalovem poskusu sprave družine Celjskih in Hunyadijev. Elizabeta je umrla v najstniških letih, Ivan ali Janž Goriški pa je ostal neporočen.

Mladi Ivan je bil leta 1444 talec v Celju skupaj z mlajšim bratom Lenartom. Kot kaže kasnejša korespondenca s Katarino Branković, zadnjo celjsko grofico, je bil odnos med mladimi Goriškimi grofi in celjskim dvorom prisrčen. Njihovo ujetništvo lahko razumemo kot poskus, da goriške grofe zadržijo v celjski orbiti. Takemu zavezništvu je bil oče fantov močno naklonjen, nasprotovala pa jim je mati Katarina Gorjanska, ki je bila kljub sorodstvu s Celjani naklonjena Habsburžanom.

Po izpustitvi po očetovi smrti leta 1454 je Ivan prevzel vladanje v Gorici. Novembra 1456 je bil del spremstva Ulrika II. Celjskega in Ladislava Posmrtnega, ki naj bi prevzelo Beograjsko trdnjavo od vojakov Hunyadija, ki so ravnokar odbile osmansko obleganje. Hunyadiji so takrat Ulrika umorili. Ivan pa je nadaljeval z zahtevki dedovanja po izumrlih Celjskih in sicer posesti Ortenburga v vojvodini Koroški (okoli Millstatta in Špital ob Dravi ), ki so mejila na goriško palatinsko grofijo v zgornji Dravski dolini.

Njegov zahtevek so Habsburžani zavrnili. Nato je Ivan odšel in zasedel ter zaplenil posest Ortenburga, dokler ni bil dokončno poražen od sil habsburških cesarja Friderika III. leta 1460, pod poveljstvom Češkega vojskovodje Jana Vítovca, ki je pred tem služil Celjskim grofom. Na gradu Feldsberg je bila podpisana mirovna pogodba, po kateri se je bil grof Ivan prisiljen odpovedati posesti Ortenburg in kot odškodnino odstopiti dvanajst goriških trdnjav, vključno s svojo rezidenco Lienz na gradu Bruck . Njegov brat je s pomočjo svetovalca Virgila Grabenskega slednjega lahko povrnil, potem ko se je pokoril Habsburžanom.

Ivan II. je umrl leta 1462 v svoji rezidenci v Lienzu, kjer so njegovi podložniki za njim globoko žalovali, ker je bil zelo priljubljen. Nasledil ga je mlajši brat Lenart. Z Lenartovo smrtjo leta 1500 je rodbina goriških grofov izumrla.

Predniki[uredi | uredi kodo]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Albert I. Goriški
 
 
 
 
 
 
 
8. Albert III. Goriški
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Eufemija Głogówska
 
 
 
 
 
 
 
4. Majnhard VI. Goriški
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Ulrik II. iz Mätscha
 
 
 
 
 
 
 
9. Eufemija iz Mätscha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Margareta iz Vatza
 
 
 
 
 
 
 
2. Henrik VI., Goriški grof
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Albero iz Mätscha
 
 
 
 
 
 
 
10. Ulrik IV. iz Mätscha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Sofija Velturnska
 
 
 
 
 
 
 
5. Utehild iz Mätscha
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Eberhard VI. Kiršberški
 
 
 
 
 
 
 
11. Neža, grofica Kiršberška
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Neže Werdenberg-Heiligenberg-Bludenz
 
 
 
 
 
 
 
1. Ivan II., Goriški grof
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Andrej Gorjanski (Garay)
 
 
 
 
 
 
 
12. Nikolaj I. Gorjanski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6. Nikolaj II. Gorjanski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Katarina Gorjanska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Herman I. Celjski
 
 
 
 
 
 
 
14. Herman II. Celjski
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Katarina Kotromanić, grofica Celjska
 
 
 
 
 
 
 
7. Ana Celjska[1]
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Grof Henrik VII. Šaunberški
 
 
 
 
 
 
 
15. Ana Šaunberška
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Uršula Goriška
 
 
 
 
 
 

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Daniela Dvořáková, Barbara Celjska. Črna kraljica (1392-1451) (Ljubljana: 2019), p. 209

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]