Islamska umetnost v Španiji

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Islamska arhitektura v Španiji

Španijo v srednjem veku močno zaznamuje prisotnost islama. Od leta 711 pa do leta 1492 (Ko kristjani ponovno zavzamejo Granado), je bila Španija pod islamsko oblastjo. Poleg religije je islam v Španijo prinesel še mnogo drugih stvari, kot so jezik, kultura… še posebej pa je imel vpliv na umetnost Iberskega polotoka. V gradbeništvu in arhitekturi je imel močan vpliv na slog gradnje in na gradnjo mošej, palač, ter risanju arhitekturnih načrtov. Vplival je tudi na književnost in jezik. Vladarji so v svoje palače vabili pisce in pesnike celotne takratne Al-Andaluzije, kjer so jim zagotovili pogoje za njihov uspeh ter plodovito delovanje.

Mozarabska umetnost je prva umetnost, ki je v takratni Al-Andaluziji nastala s sintezo islamske in krščanske umetnosti. Njene glavne lastnosti so, da je izgubila zunanjo dekoracijo; tloris tal je postal mnogo bolj raznolik; oboki so bili podkvaste oblike; za podporo so začeli graditi stebre okrašene s kapitlji; pojavljati so se začeli vzorci rastlin in strehe so začele štrleti preko roba. Primere takšne umetnosti lahko vidimo v Kastilji, Kantabriji, Aragonu, Rioji, Katalonji in Galiciji. Ene izmed najbolj znanih stavb so Monasterio San Miguel de Escalada, cerkev Santa María de Melque, Monasterio San Juan de la Peña...

Mavrska umetnost je v enajstem stoletju začela prevladovati nad špansko umetnostjo in arhitekturo. Mavrska umetnost se je zgledovala po vzorcih islamske umetnosti v njihovi zlati dobi. Najbolje se to opazi v slikarstvu. Mavrsko slikarstvo je temeljilo na dekorativnem pomenu, tako da je tudi mavrska arhitektura dobila dekorativno podobo z veliko kaligrafije. Takšne vzorce lahko zasledimo v notranjosti Velike Mošeje v Cordobi.

Tour de l'Or Séville

Dva velika imperija, ki sta vladala med 11. in 14. stoletjem, sta bila Impreij Almoravidov in Imperij Almohadov. Umetnost almoravidov je prepoznavna po njihovi uporabi opek in mavca. Zidovi so bili prepleteni z dekorativnimi vzorci rastlin, oboki pa z osebnimi arhitekturnimi okraski. Almohadi so v umetnosti veliko podedovali po svojih prednikih almoravidih. Dodali pa so še svoj pristop v sklopu z njihovo striktno religiozno naravnanostjo. Karakteristike njihove arhitekture so se izražale skozi preprostost in zmernost. Notranjost je bila bolj svetle, bele barve, prevladovala pa je simetrija in prostornost. Oboki pa so obdržali karakteristike almoravidov. En izmed pomembnih podatkov je tudi ta, da so bili almohadi vojaški imperij in so temu primerno gradili zgradbe v obrambni namen. Eden izmed lepših primerov je Torre del Oro v Seviliji.

Sledila je veja mavrske umetnosti imenovana magrebska umetnost, ki se nato preimenuje v mudéjar stil. V le-tem je prevladovala uporaba kompleksnih islamskih geometričnih vzorcev, kovinskih ornamentov, opeke in ploščič. Ta umetnost je še posebej pomembna zato, ker se ohrani v nadaljnji španski umetnosti. To umetnost lahko zasledimo v notranjosti palače Alcázar v Toledu. Mudéjer stil se v 13. stoletju nadaljuje in združi skupaj muslimanski in gotski stil. Eden izmed glavnih nakazovalcev tega združenja je gradnja stolpov kot so npr.: Stolp v Teruelu, Stolp cerkve La Merced, Stolp San Martín… Vsi te stolpi so kvadrataste oblike zaradi karakteristik pravokotnih opek. Okrašeni pa so z zeleno ali črno pobarvanim ploščicam Mudéjar stila.

Torre de San Martín (Teruel)

V 14. stoletju pa se mirovno obdobje številnih religij konča. Judje in muslimani so se bili primorani pokoriti krščanski veri ali pa so bili izgnani iz Španije. Alhamba, ki je bila prenovljena in povečana v tem obdobju, bolj natančno leta 1333, je ena izmed zadnjih stoječih islamskih spomenikov v Španiji. Alhambra je bila prvotno zgrajena kot utrdba namenjena uporabi zadnjemu islamskemu vladarju na Iberskem polotoku. Umetnost tega spomenika je zajemala značilnosti vseh osemstotih let islamske vladavine (podkvasti oboki, stebri s kapitlji, dekoracijo…) zmešane z novitetami. Stene pa so bile tipično narejene in okrašene kot je bilo značilno za mavrski stil (kaligrafija, dekoracija, geometrijski vzorci…). Seveda ta umetnost ne nastopi samo v Alhambri, temveč tudi v nekaterih drugih spomenikih Iberskega polotoka (Sala de la Barca, Patio de los Leónes,…)

View of Alhambra
View of Alhambra
Muqarnas ceiling decoration
Portico and pool of the early 14th-century Partal, in the Alta Alhambra of the complex

Viri[uredi | uredi kodo]

http://michelangelo.pixel-online.org/files/Manual_of_fine_arts/New%20Manual%2014%20spain.pdf http://www.smskupnost.si/index.php?option=com_content&task=view&id=360&Itemid=2