Humoralna medicina

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Humoralna medicina je bila vodilna smer starogrške medicine, ki je temeljila na konceptu, da je posameznikovo zdravje odvisno od pravilnega razmerje štirih telesnih sokov: krvi, sluzi (flegme), rumenega žolča in črnega žolča. Po njihovem prepričanju kakovostne in količinske spremembe telesnih sokov vodijo v bolezen.[1] V zahodni medicini je veljala za najpomembnejšo medicinsko smer več kot 2.000 let, dokler njenih konceptov niso spodkopala odkritja celične patologije in kemije.[2]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Koncept štirih telesnih sokov naj bi imel svoje korenine v medicini starega Egipta[3] in Mezopotamije,[4] sistematizacijo v humoralno medicino pa so vnesli šele starogrški misleci[5] okoli leta 400 pr. n. št., ki so koncept štirih telesnih sokov povezali s štirimi elementi: zemljo, ognjem, vodo in zrakom (zemlja naj bi prevladovala kot element črnega žolča, ogenj v rumenem žolču, voda v sluzi ter zrak v krvi[6]). Običajno se ideja štirih telesnih sokov pripisuje Hipokratu.

Poleg štirih zemeljskih elementov so telesne sokove povezovali tudi z letnimi časi, določenimi deli telesa, kjer naj bi se tvorili, ter s človeškimi značaji (temperamenti), kar prikazuje spodnja preglednica:[7]

Telesni sok
(humor)
Letni čas Element Organ Lastnosti Značajski tip Značajske značilnosti
Kri pomlad zrak jetra toplota in vlažnost sangvinik srčen, upanja poln, ljubezniv
Rumeni žolč poletje ogenj žolčnik toplota in suhost kolerik razburljiv, zlovoljen
Črni žolč jesen zemlja vranica mraz in suhost melanholik malodušen, nespečen, razdražljiv
Sluz
(flegma)
zima voda možgani/pljuča mraz in vlažnost flegmatik umirjen, nečustven

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5526067/medicina?query=medicina, Slovenski medicinski e-slovar, vpogled: 26. 7. 2014.
  2. NY Times Book Review Bad Medicine
  3. van Sertima, Ivan (1992). The Golden Age of the Moor. Transaction Publishers. str. 17. ISBN 1-56000-581-5.
  4. Sudhoff, Karl (1926). Essays in the History of Medicine. Medical Life Press, New York. str. 67, 87, 104.
  5. Hippocrates (ca. 460 BC – ca. 370 BC): in Hippocratic Corpus, On The Sacred Disease.
  6. Wittendorff, Alex (1994). Tyge Brahe. G.E.C. Gad. str. 45
  7. Keirsey, David (1998). Please Understand Me II: Temperament, Character, Intelligence. Del Mar, CA: Prometheus Nemesis Book Company. str. 26. ISBN 1-885705-02-6.