Pojdi na vsebino

Hektorjeva laterna

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Hektorjeva laterna

Slika Dr. Tonyja Aylinga
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Actinopterygii (žarkoplavutarice)
Red: Myctophiformes
Družina: Myctophidae
Rod: Lampanyctodes
Fraser-Brunner, 1949
Vrsta: L. hectoris
Znanstveno ime
Lampanyctodes hectoris
(Günther, 1876)

Hektorjeva laterna (znanstveno ime Lampanyctodes hectoris) je riba iz družine latern. Ta vrsta je edina iz rodu Lampanyctodes[1], poimenovana pa je po škotskemu naravoslovcu, geologu in kirurgu Jamesu Hectorju.

Hektorjeva laterna je zelo razširjena vrsta, ki poseljuje tropske vode jugovzhodnega Atlantika, pa tudi zahodnega in vzhodnega Pacifika. Pogosta je v vodah Avstralije, Nove Zelandije in Čila. Je ena redkih vrst latern, ki poseljuje plitve vode, tam pa je tudi ena najbolj pogostih vrst, ki se pojavlja v velikem številu. Predstavlja srednji člen prehranjevalne verige kontinentalnega pobočja. Pogostost te ribje vrste je posledica pogoste drsti, saj se pozimi drsti večkrat, da mladice izkoristijo pomladno cvetenje krila[2].

V dolžino odrasli primerki zrastejo do 7 cm.

V Južni Afriki predstavlja hektorjeva laterna gospodarsko pomembno vrsto rib. Lovijo jo z mrežami za predelavo v ribjo moko ter za pridobivanje ribjega olja. Najvišji zabeleženi ulov je dosegel 42.400 ton[3]

Viri in reference[uredi | uredi kodo]

  • »Lampanyctodes hectoris«. Integrirani taksonomski informacijski sistem. Pridobljeno 18. aprila 2006.
  1. »Lampanyctodes hectoris«. FishBase, ur. Froese, Ranier & Pauly, Daniel. Različica: januar 2006.
  2. J. W. Young (1998). »The ecology of midwater fish and zooplankton from coastal and oceanic waters of eastern Tasmania, Australia«. University of Tasmania. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. septembra 2011. Pridobljeno 27. marca 2006.
  3. P. Alexander Hulley. »Lanternfishes in general«. South African Museum. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. januarja 2006. Pridobljeno 27. marca 2006.