Hatun

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Hatun (mongolsko ᠬᠠᠲᠤᠨ, hatun ali хатан, hatan, perzijsko perzijsko خاتون‎‎, hātūn urdu, خاتون‎, hātūn, mn. خواتين, havātīn, turško hatun) je bil ženski plemiški naslov, dvojnik naslova kan ali kagan. Uporabljal se je predvsem v Turškem kaganatu in kasneje v Mongolskem cesarstvu. Naslov je približno enakovreden naslovu kraljica ali cesarica.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pred prihodom islama v Srednjo Azijo je bil hatun naslov kraljice Buhare. Po Enciklopediji islama je izraz hatun sogdijskega izvora. Z njim so prvotno naslavljali žene in ženske sorodnice Tučueha in kasnejših turških vladarjev.[1]

Da je naslov qatun, s katerim so Gokturki naslavljali kaganovo ženo, sposojen iz sogdijskega xwāten - vladarjeva žena, je ugotovil profesor Peter Benjamin Golden.[2] Njegovo trditev je potrdil britanski orientalist Gerard Clauson.[3]

Sodobna raba[uredi | uredi kodo]

V turškem jeziku je izraz hatun enakovreden izrazu ženska. Isto izvor in pomen ina izraz kadın. [4]

V urdujščini se izraz khatun nanaša na katero koli žensko. Uporablja se tudi beseda khanum, ki je ženska dvojnica naslova khan (kan).

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Fatima Mernissi (1993). The Forgotten Queens of Islam. University of Minnesota Press. str. 21.
  2. Peter Benjamin Golden (1998). Turks and Iranians: An historical sketch. V Johanson, Lars; Csató, Éva Ágnes (2015). The Turkic Languages. Taylor & Francis, str. 5. ISBN 978-1-136-82534-7.
  3. Clauson, Gerard (1972). An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish. Oxford: Clarendon Press. str. 602–603.
  4. Clauson, str. 602.