Pojdi na vsebino

Hanga Roa

Hanga Roa
Pristanišče Hanga Roa
Pristanišče Hanga Roa
Velikonočni otok s kraji Hanga Roa, Terevaka, Rano Kau in Mataveri in glavnimi zanimivostmi Orongo, Rano Raraku, Ahu Tongariki in Anakena.
Velikonočni otok s kraji Hanga Roa, Terevaka, Rano Kau in Mataveri in glavnimi zanimivostmi Orongo, Rano Raraku, Ahu Tongariki in Anakena.
Koordinati: 27°08′57″S 109°25′56″W / 27.14917°S 109.43222°W / -27.14917; -109.43222
Država Čile
RegijaValparaíso
ProvincaIsla de Pascua
ObčinaIsla de Pascua
Ustanovitev9. september 1888
Prebivalstvo
3.304

Hanga Roa je glavno mesto, pristanišče in prestolnica Velikonočnega otoka, v Čilu. [1] Je v južnem delu zahodne obale otoka, v nižinskem območju med ugaslima vulkanoma Terevaka in Rano Kau. Ima 3304 prebivalce (popis 2002) kar je 87 odstotkov celotnega prebivalstva otoka.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Večji del 20. stoletja je bila večina otoka v zakupu družbe Williamson-Balfour in zaprta za ljudstvo Rapanui; leta 1914 je v Hanga Roa živelo le 250 ljudi, v preostalem delu otoka pa so naselili veliko število ovac.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Glavna avenija otoka Avenida Atamu Tekena (prej Avenida Policarpo Toro) je srce mesta. Ob tej cesti so številni hoteli, restavracije, trgovine z živili in lekarna. Leta 1998 je bila cesta preimenovana po heroju Rapanui Atamu Te Keniju iz 19. stoletja; prej se je imenovala po kapitanu Policarpu Toru, čilskemu vojaškemu pomorščaku, ki je leta 1888 priključil Velikonočni otok k Čilu [2].Muzej otoka, pa tudi rimskokatoliška cerkev svetega Križa so v središču mesta. S prihodom interneta in širitvijo komunikacijskih storitev s strani čilske vlade se je v zadnjih letih pojavilo veliko internetnih kavarn in avtomatskih bankomatov (ATM).

Gospodarstvo[uredi | uredi kodo]

Turizem[uredi | uredi kodo]

Mesto ima vrsto hotelov in gostišč, ki poskrbijo za turiste, ki prihajajo občudovat svetovne znamenitosti otoka, še posebej znamenite kipe Moai. Hanga Roa in okolica ima številne impresivne moai, vendar so na otoku še večji. Dejanska hotelska kapaciteta je okoli 600 postelj, od hostlov do luksuznih hotelov.

Drugo[uredi | uredi kodo]

Poleg turizma so druge dejavnosti še ribolov, kmetijstvo in uprava. Na otoku so številne čilske vladne službe, vključno s čilska mornarica.

Poleg majhnega lokalnega ribiškega sektorja, pristanišče izvaja tudi ladijski prevoz do Valparaisa v Čilu.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Hanga Roa on mapcarta.com
  2. Steven R. Fischer: The island at the end of the world. Reaktion Books, 2005, page 248. ISBN 1-86189-282-9

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]