Halil Kazanski

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Halil
Хәлил
خلیل‎
Kazanski kanat
Kan Kazanskega kanata
Vladanje1465 - 1467
PredhodnikMahmud
NaslednikIbrahim
Rojstvoni znano
Kazan, Kazanski kanat
Smrt1467
Kazan, Kazanski kanat
ZakonecNur Sultan
Potomcibrez otrok
OčeMahmud
Religijaislam

Halil (tatarsko Хәлил, Xälil, rusko Халиль, Halil, arabsko خلیل‎, ) je bi tretji kan Kazanskega kanata, ki je vladal v letih 1465-1467, * ni znano, Kazan, Kazanski kanat. † 1467, Kazan, Kazanski kanat.

Bil je starejši sin kana Mahmuda in vnuk prvega kazanskega kana Uluga Mohameda. Rodil in odraščal je v Kazanu. Poročen je bil z Nur Sultan, s katero ni imel otrok.

Vladanje[uredi | uredi kodo]

Halil je veljal za eksplozivnega vladarja, ki je sprožil dve vojni proti svojemu kanatu. Razdrl in grdo prekršil je sporazum s knezom Moskovske velike kneževine Ivanom III. Vasiljevičem in prekinil odnose z Nogajsko hordo. Odnose z Nogajci je kasneje ponovno vzpostavil in potrdil s poroko z Nursultan, hčerko vplivnega nogajskega bega Timurja.

Ko so nevesto Nusrsultan leta 1466 pripeljali v Kazan, je imela komaj petnajst let. Po razkošni poroki je postala nova kanbike. Zakon se je končal brez naslednika, ker je Halil že naslednje leto umrl.

Po njegovi smrti so Nursaltan poročili s Halilovim mlajšim bratom in naslednikom Ibrahimom. Poroka z bratom je bila skladna s starodavnimi turškimi zakoni, da mora za pokojnikovo ženo in otroke poskrbeti njegov brat.

Smrt[uredi | uredi kodo]

Po eni od različic kan Halil končal v ječi, ker so ga v eni od akcij Kazanskega kanata proti Zlati hordi ujeli nasprotniki.

Halila je po smrti leta 1467 nasledil mlajši brat Ibrahim.

Vira[uredi | uredi kodo]

  • М. Г. Худяков. Очерки по истории Казанского ханства.
  • Хәлил хан Мәхмүд улы.
Halil Kazanski
Bordžigini
(1206 – 1635)
Vladarski nazivi
Predhodnik: 
Mahmud
Kan Kazanskega kanata
1465 – 1467
Naslednik: 
Ibrahim