Grdi labodi (film)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Гадкие лебеди
Grdi labodi
Гадкие лебеди.jpg
RežiserKonstantin Lopušanski
ProducentAndrej Sigle,
Dimitrij Gerbačevski
ScenaristKonstantin Lopušanski,
Vjačeslav Ribakov
IgralciGrigorij Gladi,
Leonid Mozgovoj,
Aleksej Kortnev,
Rimma Sarkisjan
GlasbaAndrej Sigle
Direktor fotografijeVladislav Gurčin
DistribucijaProline-Film
CDP
Datum izida
2006
Dolžina
105 minut
Država Rusija,
 Francija
Jezikruščina

Grdi labodi (izvirno rusko Гадкие лебеди) je rusko-francoski znanstvenofantastični film režiserja Konstantina Sergejeviča Lopušanskega in prva ekranizacija istoimenskega znanstvenofantastičnega in filozofskega romana bratov Strugacki iz leta 1968.

Zgodba[uredi | uredi kodo]

Povest se dogaja v nekem namišljenem mestu z internatom nadarjenih otrok. Tu dorašča mladi rod in samosvoji posebneži, katerih učitelji so »mokreci« - enkrat mutanti, drugič prišleki. V mestu neprestano dežuje in brez vzroka prihaja do sprememb podnebja, ki napovedujejo vesoljni potop. Zaradi tega se po okolici potika mnogo komisij, ki preučujejo to anomalijo, posebnih agencij in agentov.

Junak zgodbe, pisatelj Viktor Banev, je prisljen izvesti lastno preiskavo tega stanja, ker se je ponoči znašel sredi tega otroškega internata. Vključil se je v boj, ne toliko zaradi usode otrok in svoje hčere, ampak zaradi poti, ki jo je izbralo človeštvo.

Vloge[uredi | uredi kodo]

Nagrade[uredi | uredi kodo]

Pahotin in Ivanov sta 4. marca 2007 prejela nagrado Beli slon za najboljša umetniška režiserja za leto 2006, Sigle pa za najboljšo filmsko glasbo.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

na kinoros.ru (rusko)
na russiancinema.ru (rusko)