Grand Theft Auto V

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V.png
RazvijalciRockstar North[a]
ZaložnikiRockstar Games
Producenti
Oblikovalci
  • Leslie Benzies
  • Imran Sarwar
ProgramerjiAdam Fowler
AnimatorAaron Garbut
Pisci
Skladatelj
SerijaGrand Theft Auto
PogonRAGE
Okolje
Datum izida
ZvrstAkcijsko-pustolovska videoigra
Igralski načinienoigralski, večigralski

Grand Theft Auto V (okrajšava GTA 5) je akcijsko-pustolovska igra iz leta 2013, ki jo je razvil Rockstar North in objavil Rockstar Games. Zgodba z enim igralcem je postavljena v izmišljeni državi San Andreas, ki temelji na južni Kaliforniji, sledi trem zločincem in njihovim prizadevanjem, da bi storili plen, pod pritiskom vladne agencije in močnih kriminalnih podatkov. Zasnova odprtega sveta omogoča igralcem, da se prosto sprehajajo po odprtem podeželju San Andreas in izmišljenem mestu Los Santos, ki temelji na Los Angelesu.

Igra se igra z vidika tretje osebe ali od prve osebe, njen svet pa je usmerjen peš ali z vozilom. Igralci nadzorujejo tri glavne igralce in med njimi preklapljajo med misijami in zunaj njih. Zgodba je osredotočena na zaporedja, številne naloge pa vključujejo streljanje in vožnjo vozila. "Želeni" sistem ureja agresijo odzivanja organov pregona na igralce, ki storijo kazniva dejanja. Grand Theft Auto Online, spletni način igre za več igralcev, omogoča do 30 igralcev, ki sodelujejo v različnih načinih sodelovanja in tekmovalnih iger.

Igranje[uredi | uredi kodo]

Edini način igranja te igre je "multiplayer". GTA 5 je pustolovska igra, zato se jo lahko igra bodisi od tretje bodisi od prve osebe. Igralci izpolnjujejo misije - linearni scenariji z zastavljenimi cilji - za napredovanje skozi zgodbo. Zunaj misij se lahko igralci prosto sprehajajo po odprtem svetu. Svet je sestavljen iz odprtega podeželskega območja San Andreas, vključno z izmišljenim okrožjem Blaine in izmišljenim mestom Los Santos, veliko večjim svetom kot prejšnji vnosi v seriji.

Igra se lahko igra na PS3 in PS4, lahko pa tudi GTA 5 Online.

Vsebina igre[uredi | uredi kodo]

Michael Townley, Trevor Philips in Brad Snider sodelujejo v roparskem ropu v Ludendorffu, North Yankton. Devet let pozneje Michael živi pod zaščito prič z družino v Los Santosu, pod nadimkom Michael De Santa. Po vsem mestu Franklin Clinton dela za skorumpiranega armenskega prodajalca avtomobilov in sreča Michaela, ko poskuša lažno odvzeti vozilo njegovega sina Jamesa; Michael in Franklin kasneje postaneta prijatelja. Ko Michael najde svojo ženo Amando, da spi s svojim teniškim trenerjem, on in Franklin z avtom lovita trenerja na hrib, kjer Michael v jezi uniči njegovo hišo. Lastnica se izkaže za ženo Martina Madraza, mehiškega lorda z mamili, ki zahteva odškodnino, da se izogne ​​nadaljnjemu nasilju. Michael se vrne v življenje s kaznivim dejanjem, da bi pridobil denar, pri čemer je Franklina navedel kot sostorilca. S pomočjo Michaelovega starega prijatelja Lesterja Crest-a, invalidskega hekerja, izvajajo velike načrte, da bi poplačali dolg. Trevor, ki zdaj živi v prikoličnem parku na obrobju Los Santosa, sliši po televiziji in spozna, da je bilo to Michaelovo ročno delo; Trevor je verjel, da je bil Michael ubit med njihovim roparskim ropom pred devetimi leti. Trevor preseneti Michaela in se znova združi z njim, potem ko je pride v njegov dom.

Ko čas mineva, osebna življenja glavnih junakov začnejo bežati izpod nadzora. Michaelovo vse bolj zaničujoče vedenje njegovo družino spodbudi, da ga zapusti. Tudi Franklinovo vedenje spodbudi njegovo punco, da ga zapusti. Ko Michael postane filmski producent v filmskem studiu Richards Majestic, Michael pride v konflikt z Devinom Westonom, samostojnim milijarderjem tveganega kapitalista in korporativnega raiderja, ki se zaobljubi za maščevanje, potem ko je njegov poskus onemogočil studio. Franklin medtem reši svojega prijatelja Lamarja Davisa pred gangsterjem in nekdanjim prijateljem Haroldom "Stretch" Josephom, ki večkrat poskuša ubiti Lamarja, da bi se izkazal za svojega novega brata. Ob istem nepremišljenem prizadevanju Trevorja za utrditev nadzora nad različnimi črnimi trgi v okrožju Blaine ga vidi vojna proti motociklističnemu klubu The Lost outlaw, več latinskoameriškim uničajočim tolpam, tekmeci trgovcev z metri, Hillbillies, zasebnim podjetjem za varovanje Merryweather in Triad kingpin, Wei Cheng.

Agenta zveznega preiskovalnega urada (FIB) Dave Norton in Steve Haines stopita v stik z Michaelom in zahtevata, da on, Franklin in Trevor opravijo vrsto operacij, da bi spodkopali rivalsko agencijo, agencijo za mednarodne zadeve (IAA). Pod Steveovim vodstvom in s pomočjo Lesterja napadejo oklepni konvoj, ki nosi sredstva namenjena za IAA, in ukradejo poskusno kemično orožje iz laboratorija, ki ga nadzira IAA.  Ker je Steve pod vse večjim nadzorom, prisili Michaela in Franklina, da iz strežnikov FIB izbrišejo kakršne koli dokaze, uporabljene proti njemu. Michael izkoristi priložnost, da izbriše podatke o svojih dejavnostih in uniči Stevetov vzvod nad njim.

Sčasoma Michael, Trevor, Franklin in Lester začnejo načrtovati njihov najbolj drzen podvig doslej: oropati trgovino zlata. Michael se do tega trenutka pomiri z družino, Franklin pa s svojo punco. Vendar Trevor odkrije, da Brada niso zaprli, kot je bilo prepričano, ampak so ga ubili med ropom v Ludendorffu in pokopali v grobu, označenega za Michaela. Trevorjevi občutki izdaje povzročajo trenja v skupini in grozijo, da bodo spodkopali njihove načrte za depozitarje Unije. Steve izda izdajalca Michaela in Daveja, da sta se ujela v mehiškem obračunu med FIB, IAA in Merryweatherjem. Trevor, ki čuti, da je edini, ki ima pravico ubiti Michaela, jim priskoči na pomoč. Kljub temu, da Michaela ni odpustil, se Trevor strinja, da bo opravil plen Unije in nato z njim razdelil pot.

Pristoj je uspešno zaključen, toda Franklin se nato ločeno približata Steveu in Daveu, ki trdita, da ima Trevor odgovornost, in Devin, ki se želi maščevati za Michaelovo izdajo. Franklin ima tri možnosti: ubiti Trevora, ubiti Michaela ali rešiti oba v samomorilski misiji. Če se bo Franklin odločil ubiti Michaela ali Trevorja, preneha s stikom s človekom, ki ga prizanese, in se vrne v svoje staro življenje. Sicer pa trio zdrži napad FIB-a in Merryweather-ja, preden Michael, Franklin in Trevor ubijejo Cheng, Stretch, Steve-a in Devina. Michael, Trevor in Franklin se pomirijo, vsi trije pa nehajo sodelovati, vendar ostanejo prijatelji.

Odziv[uredi | uredi kodo]

Igra je na trgu in po pričakovanjih podrla rekord prodaje v industriji in postala najhitreje prodajani zabavni izdelek v zgodovini, v prvem dnevu je zaslužila 800 milijonov dolarjev, v prvih treh dneh pa milijardo dolarjev. Rockstar North je prejel široko kritiko, s pohvalo, usmerjenim v večkratno protagonistično zasnovo, odprti svet, predstavitev in igranje. Vendar je povzročila polemike, povezane z upodobitvijo nasilja predvsem nad ženskami, zato je GTA 5 v nekaterih državah prepovedan za igranje. Šteje se med najpomembnejšimi naslovi konzole za igranje sedme in osme generacije ter med najboljšimi video igrami, kar jih je bilo doslej, in je dobil priznanja ob koncu leta, vključno z nagradami igre leta iz številnih publikacij za igre. Gre za drugo najbolje prodajano video igro vseh časov z več kot 120 milijoni odpremljenih kopij in za enega najbolj finančno uspešnih razvedrilnih izdelkov vseh časov z okoli 6 milijardami dolarjev svetovnega prihodka.

Opombe[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Rockstar North. Grand Theft Auto V. (Rockstar Games). PlayStation 3 and Xbox 360. Level/area: Credits. (17. september 2013)

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Bogenn, Tim; Barba, Rick (2013). Grand Theft Auto V Signature Series Strategy Guide. BradyGames. ISBN 9780744014679.
  • Bertz, Matt (December 2012). "Go Big Or Go Home". Game Informer. United States: GameStop (236): 72–95.
  • "Play: Economies of scale". Edge. No. 259. Future plc. November 2013. str. 85–88. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19 September 2013.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]